Ανησυχία για το “ελαφρύ κάπνισμα” που γίνεται… μόδα στις νεαρές γυναίκες

  • Iatropedia
Μια νέα μελέτη στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι ενώ υπάρχει μια μείωση στα συνολικά επίπεδα του καπνίσματος, το “πολύ ελαφρύ” κάπνισμα παρουσιάζει αύξηση, ιδιαίτερα μεταξύ των νεαρών γυναικών. Ένα άτομο θεωρείται πως καπνίζει “πολύ ελαφριά” όταν κάνει το πολύ πέντε τσιγάρα την ημέρα.

Στην εν λόγω μελέτη συμμετείχαν περισσότερες από 9.700 γυναίκες ηλικίας μεταξύ 18-25 ετών. Περίπου το 1/5 από αυτές τις γυναίκες, ως επί το πλείστον εκείνες που είχαν κάποιο επίπεδο καλής μόρφωσης και ήταν 18-20 χρόνων, ήταν πάρα πολύ πιθανό να είναι “ελαφριές καπνίστριες”.

Στην σχετική έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Preventing Chronic Disease, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Τέξας, αναφέρουν ότι οι “πολύ ελαφριοί” καπνιστές είναι άτομα με μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για τους κινδύνους της κατανάλωσης νικοτίνης και είναι λιγότερο πιθανό να αναφέρουν/παραδεχτούν εξάρτηση από τη νικοτίνη σε σύγκριση με τους κανονικούς/βαρείς καπνιστές.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, πολλές διαφημίσεις τσιγάρων δημιουργήθηκαν για να προσελκύσουν γυναίκες και αν τους δημιουργήσουν μια άυλη “σύνδεση” μεταξύ του καπνίσματος και προσωπικών ιδιοτήτων, όπως η εκλέπτυνση, η ελκυστικότητα και η ανεξαρτησία, γνωρίσματα που έχουν απήχηση κυρίως σε νεαρές γυναίκες.

Οι ειδικοί ανησυχούν ότι αυτή η “μόδα” στις νεαρές, μορφωμένες γυναίκες, οι οποίες φοιτούν και σε κάποιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των ποσοστών “κανονικών” καπνιστριών τα επόμενα χρόνια, επειδή η συνήθεια του τσιγάρου κόβεται πολύ δύσκολα και το πιο πιθανό είναι να επιδεινωθεί όσο περνάει ο χρόνος.

http://www.thehoopsnews.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς να μην πάρετε κιλά αν κόψετε το κάπνισμα

Πώς θα αποβάλλετε τη νικοτίνη από τον οργανισμό σας