Ανησυχία για κρούσματα Λύσσας! Σε ποιες περιοχές εμφανίστηκαν

  • Iatropedia
Προβληματισμός και έντονη ανησυχία επικρατεί στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές για τα αλλεπάλληλα κρούσματα λύσσας που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ σε 16 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα λύσσας και κυρίως σε περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα.

Το τελευταίο κρούσμα εντοπίστηκε (εργαστηριακή επιβεβαίωση 11/3) στο Βαφειοχώρι Κιλκίς και αφορούσε σε κόκκινη αλεπού, η 13η στο σύνολο, ενώ τα άλλα 3 κρούσματα αφορούσαν σε δύο σκύλους και μία γάτα.

Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) έχει ξεκινήσει ειδικό πρόγραμμα παρακολούθησης ώστε να περιορισθούν νέα κρούσματα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά πάντως με επιστολή του στον υπουργό Υγείας ζητά να ενημερωθεί άμεσα για τις ακριβείς περιοχές που εντοπίστηκαν τα κρούσματα, καθώς και για την επάρκεια των εμβολίων αλλά και για το πρόγραμμα εμβολιασμού ειδικά για τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού.

Άλλωστε η λύσσα θεωρείται νόσημα ιδιαιτέρως μεταδοτικό και οι γιατροί φοβούνται πως αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα να διαδοθεί με μεγάλη ταχύτητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κρούσματα λύσσας στη Βόρεια Ελλάδα

Είναι ανίκητος ο Δάγκειος πυρετός;

Γιατί κάποιοι άνθρωποι… λυσσάνε και κάποιοι όχι

Νέο στέλεχος του ιού της γρίπης βρέθηκε σε νυχτερίδες

Ανεργία, Κρίση και Κατάθλιψη. Πως αντιμετωπίζουμε την κατάθλιψη σε καιρούς ανεργίας και κρίσης

Τι γίνεται εάν ο ασθενής ξυπνήσει κατά το χειρουργείο;