Άνοια: Όλα όσα θέλετε να μάθετε

  • Iatropedia
Η άνοια είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας που απασχολεί κυρίως την τρίτη ηλικία. Εκτός από την απώλεια μνήμης συνδέεται και με άλλα συμπτώματα όπως διαταραχές του ψυχικού κόσμου και μειώνει την ποιότητα της ζωής του ασθενούς. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τα ύποπτα συμπτώματα της άνοιας.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Όσο μεγαλώνετε, ίσως διαπιστώσετε ότι η απώλεια μνήμης γίνεται ένα πρόβλημα. Είναι φυσιολογικό για τη μνήμη σας να επηρεάζεται από την ηλικία, το στρες, την κούραση, ή ορισμένες ασθένειες και φάρμακα.

Η άνοια είναι μια συχνή πάθηση, που ο κίνδυνος ανάπτυξης της αυξάνεται καθώς τα χρόνια περνούν. Αρχίζει να εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Η άνοια είναι ένα σύνδρομο (δηλ. μια κατάσταση που αφορά και περιλαμβάνει πολλά συμπτώματα) που συνδέονται με τη σταδιακά μειωμένη λειτουργία του εγκεφάλου. Αυτό περιλαμβάνει προβλήματα, όπως η απώλεια μνήμης και διαταραχές στην ταχύτητα της σκέψης, την πνευματική εγρήγορση, την ομιλία, την κατανόηση, τη λήψη αποφάσεων και την κριτική ικανότητα.

Τα άτομα με άνοια μπορεί να γίνουν απαθή ή αδιάφορα στις συνήθεις δραστηριότητές τους, και να έχουν προβλήματα με τον έλεγχο των συναισθημάτων τους. Μπορεί επίσης να χάσουν το ενδιαφέρον τους για τις κοινωνικές συναναστροφές και να αναπτύξουν αδικαιολόγητη εσωστρέφεια.

Ένα άτομο με άνοια μπορεί να χάσει σε κάποιο βαθμό την ικανότητα να συναισθάνεται και να συμπονά τους άλλους. Επίσης, είναι πιθανό να κάνουν ψευδείς δηλώσεις και να δημιουργούν υποθετικές ιστορίες.

Είναι επίσης δύσκολο από ένα σημείο και περά να μην μπορούν να διατηρούν την ανεξαρτησία και την αυτάρκεια τους. Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστούν βοήθεια από συγγενείς και φίλους και βεβαίως ιατρική φροντίδα .

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα 10 προειδοποιητικά σημάδια του Αλτσχάιμερ