Ανεξίτηλα τα σημάδια της ψωρίασης: Παγκόσμια Ημέρα

  • Iatropedia
Μία από τις πλέον «παρεξηγημένες» δερματικές ασθένειες είναι η ψωρίαση η οποία σήμερα έχει την τιμητική της αφού παγκοσμίως η ημέρα είναι αφιερωμένη σε αυτήν. Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία σε όλο τον κόσμο οι ασθενείς με ψωρίαση ξεπερνούν τους 130 εκατομμύρια, ενώ σε ό,τι αφορά την χώρα μας 200.000 συνάνθρωποι μας πάσχουν από αυτή την νόσο η οποία αφήνει ανεξίτηλα τα σημάδια της τόσο στο δέρμα όσο και στην ψυχή των «θυμάτων» της.

Κι αυτό διότι την «συνοδεύει» μια μεγάλη παρανόηση: οι περισσότεροι την συγχέουν με την ψώρα, η οποία είναι μια ιδιαίτερα μεταδοτική δερματική νόσος και οφείλεται στο ακάρι της ψώρας. Το αποτέλεσμα όμως είναι αφενός οι ασθενείς με ψωρίαση να στιγματίζονται και να περιθωριοποιούνται ως «κινητές εστίες» μόλυνσης, αφετέρου οι ειδικοί να προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές σε δύο επίπεδα, σε εκείνο του δέρματος αλλά και σε εκείνο της ψυχής των ασθενών.

«Βάσει εκτιμήσεων το 2% του πληθυσμού πάσχει από τη νόσο της ψωρίασης. Δυστυχώς, όμως η νόσος δεν προσβάλει μόνον το δέρμα και τις αρθρώσεις, αλλά και την ψυχή. Η οργή, η αμηχανία,το αίσθημα απόρριψης, η κατάθλιψη είναι συναισθήματα που ταλαιπωρούν τους ασθενείς εξίσου με τις δερματικές αλλοιώσεις».

Κι ενώ σε θεραπευτικό επίπεδο η επιστήμη έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, σε ό,τι αφορά το ζήτημα του στιγματισμού των ασθενών η προσπάθεια βρίσκεται σε εμβρυικό στάδιο. Η πλειονότητα των ανθρώπων δεν γνωρίζει πως η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική και αντιδρά με τρόπο που καταρρακώνει το ηθικό των ασθενών.

χτυπά σε όλο το σώμα

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, συστηματική ασθένεια του δέρματος. Εκδηλώνεται με ερυθηματώδεις λεπιδώδεις αλλοιώσεις οι οποίες προκαλούν φαγούρα, διάρρηξη του δέρματος και συχνά αιμορραγίες.

Συχνότερα, προσβάλλει τους αγκώνες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής και τον κορμό, αλλά μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα.

Σήμερα οι ειδικοί έχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η ψωρίαση συνδέεται και με άλλα προβλήματα υγείας όπως είναι η καρδιαγγειακή νόσος, ο διαβήτης, η ηπατοπάθεια, η κατάθλιψη και η παχυσαρκία.

Ισχυροί «σύμμαχοι» της δερματοπάθειας αυτής έχει αποδειχτεί ότι είναι το στρες και το αλκοόλ. Απεναντίας ο ήλιος θεωρείται πλέον ένα από τα πιο αποτελεσματικά φυσικά «όπλα» κατά της ψωρίασης. Μάλιστα, η έκθεση των ασθενών σε τεχνητό φως κατά τους χειμερινούς μήνες όπως και η ηλιοθεραπεία με μέτρο το καλοκαίρι αποτελούν βασικά στάδια της φαρμακευτικής αγωγής.

Στο οπλοστάσιο των ειδικών υπάρχουν ακόμη φαρμακευτικά σκευάσματα τελευταίας γενιάς, αλλά και βιολογικά φάρμακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αφροδισιακά βότανα για καλύτερο… σεξ!

Οι άνδρες και οι γυναίκες ξαναγεννιούνται στα …46!

Ποια ''επαγγελματικά'' μικρόβια απειλούν την υγεία;

Δίαιτες αποτοξίνωσης: χάνεις ή όχι κιλά;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν