Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους τα Διαγνωστικά Κέντρα

  • Γιάννα Σουλάκη
Διαγνωστικά
Διχογνωμία και αντίθετες απόψεις ανάμεσα στα μέλη του Συντονιστικού των Κλινικοεργαστηριακών γιατρών, έφεραν ως αποτέλεσμα την αναστολή στις κινητοποιήσεις τους στα Διαγνωστικά Κέντρα, προς όφελος των ασθενών.

Αναστολή στις τριήμερες κινητοποιήσεις τους – που είχαν εξαγγελθεί για αύριο Πέμπτη 21/11 – αποφάσισαν οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί και τα Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των μελών του Συντονιστικού τους οργάνου. Ωφελημένοι, φυσικά, είναι οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, οποίοι απέφυγαν έστω και την τελευταία στιγμή τη μεγάλη ταλαιπωρία στις διαγνωστικές εξετάσεις τους.

Οι γιατροί και ιδιοκτήτες των ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας διεκδικούν την κατάργηση του αποστραγγιστικού μέτρου των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback). Απ’ ότι φαίνεται, όμως, δεν υπήρξε σύγκληση απόψεων για διεκδίκηση των αιτημάτων τους μέσω της απεργίας.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ.), Δρ Γεώργιος Βουγιούκας, τόνισε ότι δεν κατέστη δυνατόν, ούτε καν να συγκεντρωθούν τα μέλη για να συναποφασίσουν:

«Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν να γίνει αυτή η συγκέντρωση ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες προετοιμασίας της εξαγγελθείσας αναστολής εργασιών των μονάδων μας, διότι οι περισσότεροι από τους εμπλεκόμενους δεν μπορούσαν να παραβρεθούν είτε για πραγματικούς, είτε για προσχηματικούς λόγους, με αποτέλεσμα να εκφυλιστεί τουλάχιστον για την ώρα η αναστολή των εργασιών μας στη συγκεκριμένη ημερομηνία».

Ο ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ. δηλώνει, δια του προέδρου του, ότι «παραμένει σταθερά στη θέση ότι αυτό το άθλιο μέτρο (σ.σ. clawback) που μας αρπάζει πίσω ένα μεγάλο μέρος της αποζημίωσής μας για τις ιατρικές υπηρεσίες που παρέχουμε στους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. πρέπει να καταργηθεί άμεσα, γιατί διαφορετικά θα οδηγήσει όλες τις ήδη υπερχρεωμένες μονάδες εργαστηριακής κυρίως ιατρικής, στην χρεοκοπία και την οικονομική καταστροφή. Εκτός εάν αυτό επιθυμούν κάποιοι».
Oι Ιατρικοί Σύλλογοι ανά την Ελλάδα και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, που είναι το ανώτατο θεσμικό όργανο όλου του ιατρικού κόσμου, όπως αναφέρει ο κ. Βουγιούκας, «όχι μόνο οφείλουν να συμπαρασταθούν στις ενώσεις μας και να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα των διαγνωστικών μονάδων μας οι οποίες τιμούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αλλά απεναντίας είναι υποχρεωμένες να το πράξουν αφού όλες αυτές οι διαγνωστικές ιατρικές μονάδες, είτε ως φυσικά είτε ως νομικά πρόσωπα, είναι εγγεγραμμένα μέλη των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων της πατρίδας μας», καταλήγει στην ανακοίνωση.