Ανεπιθύμητη τριχοφυΐα: Με ποιες θεραπείες θα απαλλαγείτε;

  • Iatropedia
Η ανεπιθύμητη τριχοφυία πρόκειται για το συχνότερο αισθητικό πρόβλημα των γυναικών, αλλά πολύ συχνά, το πρόβλημα αυτό, όταν είναι έντονο σε κάποια σημεία μπορεί να ενοχλεί και τους άνδρες.

Γράφει ο Αθανάσιος Χριστόπουλος

Πλαστικός Χειρουργός

Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο δημοφιλής η αποτρίχωυίαση με τη χρήση μηχανημάτων laser ή ενισχυμένου παλμικού φωτός (φωτόλυση). Στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο μεθόδους που έχουν την ίδια φιλοσοφία και τις ίδιες βασικές αρχές, διαφέρουν όμως ως προς τον τρόπο κατασκευής των μηχανημάτων.

Χάριν ευκολίας χρησιμοποιούμε τον όρο laser και για τις δύο περιπτώσεις, διότι αφενός τα lasers έχουν χρησιμοποιηθεί περισσότερο, αφετέρου η βασική φιλοσοφία της θεραπείας είναι η ίδια.

Oι βασικές αρχές που αφορούν την αποτρίχωση με laser συνίστανται στο ότι δίνοντας στην περιοχή όπου βρίσκεται η τρίχα ένα συγκεκριμένο τύπο ενέργειας, αυτή απορροφάται από το μαύρο χρώμα της τρίχας αφήνοντας ανέπαφο το λευκό χρώμα του δέρματος. Η τρίχα υπερθερμαίνεται καταστρέφοντας έτσι το θύλακα που την παράγει. Επειδή όμως η τρίχα δεν είναι πάντα απόλυτα μαύρη και το δέρμα δεν είναι πάντα απόλυτα λευκό, η ενέργεια που θα δοθεί σε κάθε περιοχή, είναι συγκεκριμένη έτσι ώστε να προκαλέσει τη μεγαλύτερη δυνατή βλάβη στην τρίχα χωρίς να βλαφθεί το δέρμα που την περιβάλλει. Για το λόγο αυτό τα άτομα με πολύ σκουρόχρωμο δέρμα χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή σχετικά με τη διαδικασία αυτή.

Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου αυτής εξαρτάται κυρίως από τους δύο παράγοντες που προαναφέραμε, δηλαδή χρώμα δέρματος και χρώμα τρίχας.

Και άλλοι όμως παράγοντες μπορούν να παίξουν ρόλο όσον αφορά το τελικό αποτέλεσμα.

Έχουν υπάρξει άτομα που μετά από κάποιες συνεδρίες είδαν μία ολοκληρωτική και μόνιμη λύση του προβλήματός τους. Πολλά άλλα άτομα βλέπουν μία σταδιακή μείωση του αριθμού των τριχών και μία σταδιακή αποδυνάμωσή τους. Συνήθως μετά από κάποιες επαναλήψεις οι τρίχες γίνονται λιγότερες, ασθενέστερες και επανεμφανίζονται με μικρότερη συχνότητα.

Η μονιμότητα του αποτελέσματος δεν είναι δεδομένη για όλες τις περιπτώσεις. Τα άτομα όμως που με σωστές ενδείξεις μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία μένουν ικανοποιημένα, διότι καταλήγουν στο σημείο που με έστω κάποιες αραιές επαναλήψεις, μπορούν να συντηρούν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

Τα laser δεν ενέχουν κανέναν κίνδυνο για την υγεία διότι η ακτινοβολία τους εμπεριέχεται στο μήκος κύματος του φωτός μίας κοινής λάμπας.

Είναι δεδομένο πλέον σήμερα ότι όλο και περισσότερος κόσμος στρέφεται προς αυτή τη μέθοδο αποτρίχωσης, αφού τα τελευταίας γενιάς μηχανήματα laser συνδυάζουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Απαραίτητο είναι οι εφαρμογές που αφορούν μηχανήματα laser να γίνονται από ειδικούς στο αντικείμενο αυτό ιατρούς.

Αθανάσιος Χριστόπουλος

Πλαστικός Χειρουργός

Περισσότερες πληροφορίες-πηγή:

http://athanasioschristopoulos.com

anaplasis@a-a.gr