Άνδρες, νέοι δεν απολυμαίνουν τα χέρια τους όταν αγγίζουν δημοσίας χρήσεως αντικείμενα

  • Ρούλα Τσουλέα
χέρια
Στοιχεία σοκ από νέα έρευνα. Τέσσερις στους δέκα νέοι δεν καθαρίζουν τα χέρια τους όταν αγγίζουν δημοσίας χρήσεως αντικείμενα όπως τα ΑΤΜ. Οι άνδρες είναι πιθανότερο να υιοθετούν αυτή την τακτική απ' ό,τι οι γυναίκες. Σε όλες τις ηλικίες, το 15% δεν ασχολείται με την υγιεινή των χεριών.

Η πανδημία που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός Covid-19 δεν φαίνεται να έχει αγγίξει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, που εξακολουθούν να συμπεριφέρονται σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα στη ζωή μας. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης που αποκαλύπτει ότι σημαντικό ποσοστό ενηλίκων δεν απολυμαίνουν τα χέρια τους όταν αγγίζουν δημοσίας χρήσεως, υψηλού κινδύνου επιφάνειες όπως τα πλήκτρα ενός ΑΤΜ.

Ιδιαιτέρως απείθαρχοι (ή πιο ριψοκίνδυνοι) είναι οι νέοι και άνδρες, σύμφωνα με τη μελέτη. Κατ’ αυτήν, 4.817 άνδρες και γυναίκες στις ΗΠΑ κλήθηκαν να απαντήσουν σε στοιχειώδη ερωτήματα για την υγιεινή των χεριών.

Τα ερωτήματα αφορούσαν ουσιαστικά το πόσο συχνά σαπουνίζονται ή απολυμαίνουν τα χέρια τους όταν ακουμπούν κοινόχρηστες επιφάνειες/αντικείμενα. Τέτοιου είδους επιφάνειες ή αντικείμενα είναι:

  • Τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης (ΑΤΜ)
  • Τα καρότσια στα σούπερ μάρκετ
  • Οι χειρολαβές στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Ο ρόλος της ηλικίας

Οι απαντήσεις έδειξαν πως, υπό αυτές τις συνθήκες, το 15% των ερωτηθέντων σαπουνίζουν ή απολυμαίνουν τα χέρια τους από «μερικές φορές» έως «ποτέ». Ωστόσο, το αντίστοιχο ποσοστό στους νέους ηλικίας 18-24 ετών πλησιάζει το 40%.  Και αυτό διότι:

  • Λιγότερο από το 65% είπαν ότι σαπουνίζουν συχνά τα χέρια τους όταν αγγίζουν κοινόχρηστα αντικείμενα
  • Λιγότερο από το 60% είπαν ότι απολυμαίνουν συχνά τα χέρια τους υπό τις ίδιες συνθήκες

Η συχνότητα της καλής υγιεινής των χεριών αυξάνεται κατ’ αναλογία με την ηλικία. Έτσι, στις ηλικίες άνω των 65 ετών:

  • Περισσότερο από το 83% των ερωτηθέντων είπαν ότι σαπουνίζουν τα χέρια τους, μετά το άγγιγμα κοινόχρηστων αντικειμένων σε δημόσιους χώρους
  • Περισσότερο από το 73% είπαν ότι απολυμαίνουν τα χέρια τους

Συμβάλλοντες παράγοντες

Το οικονομικό επίπεδο και οι προσωπικές απόψεις για την πανδημία που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός επίσης φάνηκε να παίζουν ρόλο. Όσο υψηλότερο ήταν το εισόδημα των συμμετεχόντων, τόσο πιθανότερο ήταν να τηρούν τους κανόνες υγιεινής των χεριών.

Αντίστοιχα, όσο περισσότερο ανησυχούσαν από την πορεία της πανδημίας, τόσο συχνότερα δήλωσαν πως πλένουν και απολυμαίνουν τα χέρια τους.

Πάντως, σε όλες τις περιπτώσεις οι άνδρες ήταν εκείνοι που συχνότερα έκαναν «τα στραβά μάτια» στο θέμα της υγιεινής των χεριών. Συνολικά είχαν 35% λιγότερες πιθανότητες να σαπουνίζουν ή να απολυμαίνουν συχνά τα χέρια τους κατά την επαφή τους με αντικείμενα υψηλού κινδύνου.

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες σε ΗΠΑ και Αυστραλία. Δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR). Την επιθεώρηση αυτή εκδίδουν τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες που την πραγματοποίησαν απογοητεύθηκαν πολύ από τις απαντήσεις. Και ζητούν να τοποθετηθούν αυτόματα απολυμαντικά δίπλα στα ΑΤΜ, ώστε όλοι να απολυμαίνουν τα χέρια τους μετά τη χρήση τους!