Ανδρέας Ξανθός: Η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων έδινε «πάτημα» παρέμβασης στους ΥΥΚΑ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως εξήγησε μιλώντας στον Real FM ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, «η Επιτροπή Τιμών δεν ενοχοποιείται, αλλά σαφέστατα, έδινε θεσμικά τη δυνατότητα παρεμβάσεων από την πλευρά των υπουργών. Με την κατάργηση της Επιτροπής Τιμών φαρμάκων επομένως, κόβουμε έναν ομφάλιο λώρο ανάμεσα στα υπουργικά γραφεία, στους Συμβούλους τους και σε επιρροές πολύ ισχυρών οικονομικών συμφερόντων».

Η δήλωση αυτή του ΥΥΚΑ συνοψίζει την πολιτική που επέλεξε το τελευταίο διάστημα. Πρόσθεσε ωστόσο ότι: «ήταν μια Επιτροπή του υπουργείου που προφανώς εμείς δεν θεωρούμε ότι συλλογικά ενοχοποιείται, αλλά είναι σαφώς, σαφέστατα, έδινε θεσμικά τη δυνατότητα παρεμβάσεων από την πλευρά των υπουργών. Δεν σημαίνει ότι όλοι οι υπουργοί παρενέβαιναν, ούτε σημαίνει ότι όλα τα μέλη των Επιτροπών αυτών ήταν, ενέχονται. Αλλά υπήρχε ένα εργαλείο όπου ξαναγινόταν μια νέα συζήτηση, ενώ θα έπρεπε αυτό να έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο επίπεδο, στο επίπεδο του ΕΟΦ και νομίζω ότι αυτό τώρα, με αυτόν τον τρόπο το καθιστούμε. Κόβουμε δηλαδή έναν ομφάλιο λώρο ανάμεσα στα υπουργικά γραφεία, στους συμβούλους τους και σε επιρροές πολύ ισχυρών οικονομικών συμφερόντων».

Για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τη δυναμική της, ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε:

«Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση εάν δεν έχει ενσωματωμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα τα οποία είναι δεσμευτικά, είναι κλειδωμένα, απλώς αποτυπώνει τη συνταγογραφική συμπεριφορά των γιατρών. Δε δημιουργεί, από μόνη της, φίλτρα. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε τώρα. Δηλαδή έχουμε βάλει, έχουμε κλειδώσει 15 θεραπευτικά πρωτόκολλα από τα συνολικά 25 που έχουν ενσωματωθεί και ετοιμάζουμε τώρα άλλα 20. Κατά την άποψή μας αυτό θα είναι πολύ μεγάλη αλλαγή στη συνταγογραφική συμπεριφορά και θα επηρεάσει…».

ΗΤΑ

Όσο για την Επιτροπή Αξιολόγησης των Καινοτόμων Φαρμάκων, το ΗΤΑ, πρόσθεσε ότι «αυτό ήταν το μεγάλο έλλειμμα, το θεσμικό έλλειμμα στο χώρο του φαρμάκου στη χώρα μας. Πρόκειται για τη λεγόμενη Επιτροπή HTA. Όταν μια φαρμακευτική εταιρεία φέρνει ένα νέο φάρμακο, καταθέτει το φάκελο στον ΕΟΦ. Εκεί, υπάρχει η επιτροπή αυτή η οποία αποτελείται από πολύ ειδικούς και εξειδικευμένους επιστήμονες. Μία Επιτροπή δηλαδή που έχει επιστημονική σύνθεση, δεν είναι πολιτικά στελέχη αυτά, ούτε διορίζονται από τον Υπουργό. Ο Υπουργός τους ορίζει μέσα από μια δεξαμενή εμπειρογνωμόνων».

να πούμε ότι η Επιτροπή αυτή θα αποτελείται από 18 άτομα τα οποία θα επιλέγει ο υπουργός Υγείας.