Ανδρέας Ξανθός: Δεν τίθεται λόγος μη ανανέωσης των συμβάσεων στους εργαζόμενους στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού, Έλενας Ράπτη στην οποία γινόταν λόγος για «απόφαση του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού να μην ανανεώσει καμία σύμβαση εξειδικευμένου επιστημονικού και λοιπού προσωπικού τινάζοντας στον αέρα προγράμματα» , ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός απαντώντας από το βήμα της Βουλής και αφού επεσήμανε τη διαχρονική συνεισφορά του Ινστιτούτου στην πρόληψη συγγενών διαταραχών στα νεογνά, τη διάγνωση μεταβολικών νοσημάτων κλπ., έδωσε όλες τις σχετικές διευκρινίσεις που συγκλίνουν προς αφενός την συνέχιση των προγραμμάτων, αφετέρου τον διάλογο για τους εργαζόμενους των οποίων τα προγράμματα έληξαν.

Ο κ. Ξανθός συγκεκριμένα έκανε γνωστό ότι:

1. Δεν ισχύει η αναφορά περί μη ανανέωσης καμίας σύμβασης.

2. Υπάρχουν αποφάσεις που ανανεώνουν τις συμβάσεις

α)του  προγράμματος LUMOS (16/11/2015),

β) του προγράμματος  προστασίας  παιδιών από trafficking στα σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας (ανανέωση έως 30/04/2016),

γ) του προγράμματος  διαχείρισης περιστατικών κακοποίησης  και παραμέλησης παιδιών (έως 31/03/2016) και

δ) της συνέχισης του προγράμματος μητρικού θηλασμού «Αλκυόνη» με επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 37.000 ευρώ για τη λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης.

Το μόνο πρόγραμμα του οποίου δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις ήταν το «Ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διερεύνηση, διάγνωση, και διαχείριση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών» καθώς ολοκληρώθηκε η υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου στις 30/10/2015.

Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν ισχύει η εκτίμηση για αποψίλωση στελεχών του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού καθώς πρόκειται για εργαζόμενους με σύμβαση ορισμένου χρόνου ή συμβασιούχους έργου για την υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων. Οι συμβάσεις των εργαζόμενων αυτών δεν μπορούν να παραταθούν μετά τη λήξη των προγραμμάτων. Ωστόσο, η πολύ σημαντική συνεισφορά του επιστημονικού προσωπικού μπορεί να αξιοποιηθεί στο βαθμό που εγκριθούν νέα προγράμματα.

Ο κ. Ξανθός κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει εισήγηση της Διοικούσας Επιτροπής του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού που να διαθέτει τη συνδιαχείριση καινοτόμων προγραμμάτων σε ΜΚΟ ή ιδιώτες παραγκωνίζοντας τις Διευθύνσεις του Ινστιτούτου και τόνισε ότι  υπάρχει ανάγκη ενιαίου πολιτικού σχεδιασμού των δράσεων που εντάσσονται σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο και στη συνεργασία με όλους τους εποπτευόμενους φορείς από το υπουργείο Υγείας με στόχο την αναβάθμιση της έρευνας, της πρόληψης και της δημόσιας υγείας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν