Ανδρέας Ξανθός από Ρέθυμνο: Δίνουμε επιχορηγήσεις και προχωράμε σε προσλήψεις

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Bασική προτεραιότητα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό, είναι η διασφάλιση της ποιότητας των υγειονομικών υπηρεσιών και της αξιοπρέπειας των ασθενών και των εργαζομένων στον κλάδο της Υγείας. Αυτό διαμήνυσε από την επίσκεψή του στο Νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Οι υποσχέσεις πολλές. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, παρότι όπως είπε «οι ελαστικές θέσεις εργασίας που υπήρξαν και υπάρχουν ακόμη, βοήθησαν την λειτουργία του συστήματος υγείας, κάλυψαν ένα μεγάλο κενό με γρήγορο τρόπο στη φάση που το σύστημα ήθελε στήριξη – γι’ αυτό και τις επιλέξαμε. Όμως, η πρόθεσή μας είναι να μην έχουμε ανθρώπους σε εργασιακή ομηρία. Έτσι, αυξάνοντας τις μόνιμες θέσεις, θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε όλους αυτούς που έχουν αποκτήσει εργασιακή εμπειρία μέσα στο ΕΣΥ, να διεκδικήσουν με αξιοπρέπεια και αξιοκρατικό τρόπο μια μόνιμη θέση».

Επίσης θα γίνουν έργα που αφορούν σε υλικοτεχνικές δομές και κτηριακές επενδύσεις. Όπως είπε ο κ. Ξανθός, «είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζεται από όλους, ότι τα νοσοκομεία της χώρας όπως και το νοσοκομείου Ρεθύμνου, καθώς και το σύστημα υγείας, είναι σε μια περίοδο επούλωσης πληγών, σταδιακής βελτίωσης της λειτουργίας και καλύτερης, πιο αποδοτικής φροντίδας των ανθρώπων, σε μια περίοδο μάλιστα που έχει αυξηθεί η προσέλευση των πολιτών στη δημόσια υγεία λόγω της κρίσης και λόγω της φτωχοποίησης, καθώς επίσης το ότι το σύστημα πλέον καλύπτει τους ανασφάλιστους πολίτες».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο διοικητής του νοσοκομείου, Γιώργος Φραγκιαδάκης, υπάρχει αύξηση 10% των νοσηλευόμενων ασθενών, έχει αυξηθεί η προσέλευση στα τακτικά ιατρεία καθώς και στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, και υπάρχει αύξηση 15% στις χειρουργικές επεμβάσεις, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί οι ανάγκες για επιπλέον χρηματοδότηση, όπως άλλωστε συμβαίνει και με άλλα νοσοκομεία.

Απάντηση Ξανθού

Ο υπουργός απάντησε ότι έχει εγκριθεί χρηματοδότηση 1.060.000 ευρώ για την κάλυψη αναγκών αναβάθμισης των κτηριακών υποδομών του νοσοκομείου στο Ρέθυμνο καθώς και του εξοπλισμού του. Είπε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ πως το νοσοκομείο δεν έχει λύσει τα προβλήματά του, όμως η στελέχωση ιατρικού προσωπικού πλησιάζει σε κάλυψη το σύνολο των οργανικών θέσεων του νοσοκομείου, ενώ στο νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχει κάλυψη του 77% των αναγκών του νοσοκομείου. Άμεσα, ξεκινάει η συντονισμένη προσπάθεια, ώστε σε βάθος χρόνου να καλυφθούν οι ανάγκες του νοσοκομείου και με μόνιμο τρόπο σε μη ιατρικό προσωπικό, σε όλες τις ειδικότητες που είναι αναγκαίες για τη λειτουργία του ιδρύματος, σε συνάρτηση με τις κτηριακές αναβαθμίσεις και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού».

Για τις ΤΟΜΥ στην Κρήτη λειτουργούν ήδη δύο νέες δομές στο Ηράκλειο, ενώ μία ακόμη αναμένεται να λειτουργήσει εντός του Ιανουαρίου στο Ρέθυμνο. Στο σχεδιασμό του υπουργείου είναι να προστεθούν τέσσερις νέες δομές στο αμέσως επόμενο διάστημα, και συγκεκριμένα μία στα Χανιά, μια ακόμη στο Ρέθυμνο, και άλλες δύο στο Ηράκλειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν