Ανδρέας Ξανθός: Παρέμβαση για φημολογούμενη παραχώρηση του Κέντρου Υγείας Πύλης Αξιού στο Υπουργείο Δικαιοσύνης

  • Γιάννα Σουλάκη
Ξανθός
Παρέμβαση κάνει με δήλωσή του ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός μετά από δημοσιεύματα που εμφανίζουν το υπουργείο Υγείας να παραχωρεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, το κτίριο που στεγάζεται το Κέντρο Υγείας της Πύλης Αξιού στη Θεσσαλονίκης.

Δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο της Θεσσαλονίκης αναφέρουν – όπως επισημαίνει ο Ανδρέας Ξανθός – ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την παραχώρηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για τις ανάγκες των Δικαστηρίων, του κτιρίου (ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ) στο οποίο στεγάζεται το Κέντρο Υγείας Πύλης Αξιού.

Ο επικεφαλής του Τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Ξανθός, κάνει λόγο για «ξαφνικό θάνατο» μιας μονάδας του ΕΣΥ «δια της παραχωρήσεως και τονίζει ότι η πρόταση είχε γίνει και στον ίδιο επί Υπουργίας του και είχε αντιταχθεί «για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας».

Α. Ξανθός: «Θα δημιουργηθεί τεράστιο κενό στην παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιου χαρακτήρα στη Δυτική Θεσσαλονίκη»

«Είναι προφανές ότι μια ενδεχόμενη «έξωση» από το χώρο που λειτουργεί εδώ και χρόνια αυτή η δημόσια δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας , θα δημιουργήσει ένα τεράστιο κενό στην παροχή δωρεάν και υψηλής ποιότητας υπηρεσιών πρωτοβάθμιου χαρακτήρα στους πολίτες της Δυτικής Θεσσαλονίκης», αναφέρει ο Ανδρέας Ξανθός και συμπληρώνει ότι πρόκειται για μια μονάδα «που έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια με ιατρικό προσωπικό, στελεχώνεται από γιατρούς 16 ειδικοτήτων και υποστηρίζεται από Εργαστήρια ( Μικροβιολογικό, Ακτινολογικό, Κυτταρολογικό ) τα οποία η 3η ΥΠΕ σχεδιάζει να αναβαθμίσει σε Κεντρικό Διαγνωστικό Εργαστήριο με σύγχρονη απεικονιστική τεχνολογία. Στο ΚΥ Πύλης Αξιού πραγματοποιήθηκαν το 2018 94.000 επισκέψεις στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και πάνω από 140.000 μικροβιολογικές –ακτινολογικές-κυτταρολογικές εξετάσεις, ενώ εδώ και αρκετό διάστημα λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο (7:00-20:30) διευκολύνοντας την εξυπηρέτηση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής».

Ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο, επίσης, για «υποτίμηση του κοινωνικού ρόλου του Κέντρου Υγείας και απαξίωση της προσφοράς του ανθρώπινου δυναμικού του» και για «ανοικτή υπονόμευση της δημόσιας περίθαλψης», ενώ καλεί τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη και τον υπουργό Υγείας κ. Κικίλια να αρνηθούν, διαφορετικά: «Διαφορετικά, τα προσχήματα τελειώνουν και αποδεικνύεται ότι η εφαρμογή των ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα) την οποία ευαγγελίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ, στην πράξη σημαίνει υλοποίηση του νεοφιλελεύθερου σχεδίου της συρρίκνωσης- κατάργησης δημόσιων δομών και της δημιουργίας «ζωτικού χώρου» για τον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα υγείας».