Ανδρέας Ξανθός: Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου τα χρήματα των νοσοκομειακών γιατρών

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Δέσμευση ότι θα πληρωθούν οι νοσοκομειακοί γιατροί τα αναδρομικά τους μέχρι το τέλος του έτους και ότι δεν θα μοιραστούν 120 αλλά 140 εκατ. ευρώ καθαρά (190 μικτά) οι εν ενεργεία και συνταξιούχοι γιατροί μαζί, διαβεβαίωσε την ΕΙΝΑΠ ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό από την ΕΙΝΑΠ, ένας διευθυντής ΕΣΥ θα λάβει 11.500 με 12.000 ευρώ καθαρά, μετά και την αύξηση του συνολικού ποσού. Αλλά βέβαια κάποιοι ίσως λάβουν και λίγο περισσότερα αν συνυπολογιστούν άλλα ειδικά επιδόματα.

Τα καλά νέα όμως τελειώνουν εδώ! Ο κ. Ξανθός ήταν ξεκάθαρος όταν ερωτήθηκε από την κ. Ματίνα Παγώνη αν πρόκειται να γίνει κάποια στιγμή αναπροσαρμογή μισθών για την οποία οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν δικαιωθεί στο ΣτΕ. Η απάντηση ήταν «Όχι»

Προσλήψεις

Για τις προσλήψεις που του έθεσε θέμα η κ. Παγώνη, η κατάσταση έχει ως εξής: Έχουν αργήσει οι προκηρύξεις και δεν γνωρίζει πότε θα γίνουν. Για τους επικουρικούς γιατρούς που τελειώνει η θητεία τους 31/12/2018 και 31/1/2019, υπάρχει μια ελπίδα -είπε ο κ. Ξανθός- μήπως καταφέρει να επιτύχει παράταση λίγων μηνών για όσους είναι με ΕΣΠΑ. Αλλά οι υπόλοιποι θα φύγουν όταν λήξει η θητεία τους!

Εξάλλου, για τις προκηρύξεις πλήρωσης των Τμημάτων Επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ), ο υπουργός προσπαθεί να τις επισπεύσει για τα τέλη Δεκεμβρίου. Στόχος είναι αυτό που του ζήτησε η ΕΙΝΑΠ, να γνωρίζουν τα νοσοκομεία μέχρι τέλος του έτους πόσοι γιατροί παραμένουν, ποιοι παίρνουν παράταση και πρέπει θα έρθουν το επόμενο διάστημα.

Χρηματοδότηση νοσοκομείων

Δεν γνωρίζει ακόμα τίποτα για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων ο κ. Ξανθός και το μόνο για το οποίο ενημέρωσε την ΕΙΝΑΠ είναι ότι έδωσε 30 +60 εκατ. ευρώ έκτακτη επιχορήγηση στα νοσοκομεία ώστε να βγει το 2018. Για το 2019 ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων αγνοείται…