Ανδρέας Ξανθός: Η νέα εποχή φέρνει προβλήματα αλλά και προκλήσεις

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ανδρέας Ξανθός
"Αυτή η περίοδος έχει δυσκολίες και περιορισμούς αλλά έχει και δυνατότητες παρότι δεν είναι ανέφελη. Οι εξελίξεις δημιουργούν πρόβλημα ειδικά όταν αφορούν ευαίσθητα εθνικά θέματα. Το κλίμα ανασφάλεια και αβεβαιότητας πρέπει να το αναστρέψει με σοβαρές πρωτοβουλίες που να δίνουν έμφαση στην επούλωση των πληγών της κρίσης". Έτσι ξεκίνησε την ομιλία του ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός ανοίγοντας το συνέδριο 2o Patient Compliance Conference.

Και συνέχισε ο κ. Ξανθός:

Είμαστε σε μια νέα περίοδο χωρίς περιορισμούς κι την εποπτεία της προηγούμενης φάσης προφανώς σε ένα πλαίσιο για τα δημοσιονομικά αλλά με περισσότερες δυνατότητες ανάλογα τις ανάγκες για επανεκίνηση της οικονομίας. Η συζήτηση για τις πολιτικές υγείας έχει πάντα μια αξία και είναι σημαντικό οι κοινωνικοί εταίροι και οι πολιτικές δυνάμεις να συνεισφέρουν με εφαρμόσιμες πολιτικές. Αυτό είναι το ζητούμενο αν θέλουμε οι συζητήσεις να είναι αποδοτικές.

Στο σύστημα Υγείας τα πράγματα ήταν προβληματικά και προ κρίσης. Η κρίση εξάντλησε τις αντοχές των πολιτών αλλά και των εμπλεκομένων στην Υγεία και το Φάρμακο.

Θεωρώ ότι σήμερα ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του, να κάνει την κριτική που νομίζει, η αλήθεια όμως είναι ότι το Δημόσιο Σύστημα υγείας τα πράγματα πάνε προς βελτίωση. Υπάρχει εγγυημένη πρόσβαση των πολιτών μετά την ρύθμιση για τους ανασφάλιστους και βελτιούμενη κατάσταση στη στελέχωση, στη χρηματοδότηση σε όλο το σύστημα. Υπάρχουν ορισμένες περιοχές της χώρας και δομές που βρίσκονται σε παρατεινόμενη δυσκολία λόγω της δυσκολίας προσέλκυσης γιατρών καθώς έχει μειωθεί η δεξαμενή νέων γιατρών στη χώρα.

Υπάρχουν προβλήματα και ανοιχτές πληγές αλλά υπάρχουν και νέες προκλήσεις και αυτό είναι το θέμα. Οι νέες προσκλήσεις δίνουν έμφαση στην ανθρωποκεντρική φροντίδα, στη ποιότητα και στη δημιουργία ενός πλαισίου που να ευνοεί τεκμηριωμένη ιατρική και ποιότητα υπηρεσιών και συμμόρφωση του ασθενή. Κρίσιμο ρόλο παίζει εδώ ο γιατρός. Μέσα από την αναβάθμιση της ιατρικής εκπαίδευσης και ενσωμάτωσης κανόνων, πρωτοκόλλων κατευθυντήριων οδηγιών, δεικτών παρακολούθησης αποδοτικότητας του προσφερόμενου έργου θα συνεισφέρουν στη συνολική προσπάθεια που έρχεται να καλύψει ένα κενό που υπήρχε στην πολιτική υγείας.

Το στοίχημα για την επόμενη μέρα

Το στοίχημα της επόμενης περιόδου είναι να εξαλείψουμε ανισότητες και να δημιουργήσουμε συνθήκες οριοθετημένης συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και να λύσουμε αρρυθμίες στην αγορά φαρμάκου.

Προσπαθούμε να κάνουμε έναν θεσμικό διάλογο με επιτροπή παρακολούθησης φαρμακευτικής δαπάνης και σε επίπεδο βουλής με διακομματική επιτροπή με αρμοδιότητα παρακολούθησης του φαρμάκου και να συνεισφέρει σε μια νέα πολιτική.

Αυτό που ενδιαφέρει είναι να παραχθεί αποτέλεσμα καθώς τα εργαλεία είναι σημαντικά αλλά αυτό που μετράει είναι η τελική έκβαση. Θα προσπαθήσουμε με συνεννόηση χωρίς αιφνιδιασμούς και με νέες ισορροπίες στο νέο περιβάλλον που βρισκόμαστε να διασφαλίσουμε το δικαίωμα των πολιτών της χώρας να έχουν πρόσβαση στη νέα φαρμακευτική καινοτομία και στις νέες θεραπείες και σε όλες τις άλλες απαιτούμενες διαδικασίες.

Χρειάζονται αλλαγές στην ιατρική εκπαίδευση. Γίνεται προσπάθεια στο ΚΕΣΥ. Αυτή είναι μια προσπάθεια εξυγίανσης του χώρου που είχε στρεβλώσεις αλλά θα βοηθήσει και τους γιατρούς να παρακολουθούν τις εξελίξεις.

ΠΦΥ

Είναι κρίσιμο και το πεδίο της Πρωτοβάθμιας. Είναι σε εξέλιξη ένα νέο μοντέλο. Ασκείται κριτική αλλά είναι μια θεσμική αλλαγή που πρέπει να γίνει στη χώρα. Ο οικογενειακός γιατρός, η έμφαση στην αγωγή υγείας και στη κοινοτική φροντίδα είναι αλλαγή κατεύθυνσης που πρέπει να γίνει καθώς εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες.

Μετανάστευση

Μπορεί αν υπάρχουν αντιρρήσεις για τη μεθόδευση, αλλά η στρατηγική είναι η σωστή. Και στο όνομα αντιρρήσεων για το ρόλο του δημοσίου τομέα, των ειδικοτήτων δεν μπορούμε να αρνούμαστε αυτή τη στρατηγική. Χρειαζόμαστε να ενισχύσουμε αυτά τα βήματα και να αντιστρέψουμε την ιατρική μετανάστευση που είναι στοίχημα εθνικής σημασίας.

Στην επόμενη περίοδο με λιγότερη λιτότητα, να ξαναδούμε τους κλειστούς προϋπολογισμούς και με ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος μπορούμε να έχουμε μια προοπτική πιο ισότιμης φροντίδας.