Ανδρέας Ξανθός: Εθνική υπόθεση ο οικογενειακός γιατρός

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Υπουργείο Υγείας
Ο υπουργός Υγείας καθησύχασε σήμερα τους πολίτες ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην πρόσβασή τους στην ΠΦΥ από τον Ιανουάριο παρά την μη εγγραφή τους σε οικογενειακό γιατρό.

Πρόσθεσε όμως ότι ήδη έχουν εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό 1.150.000 ασφαλισμένοι ενώ άλλοι 450.000 βρίσκονται σε αναμονή. Και επισήμανε ότι η μεταρρύθμιση θα συνεχιστεί κανονικά και θα ολοκληρωθεί παρά την καθυστέρηση.

Μια καθυστέρηση αρκετά σημαντική και με αιτίες δεδομένου ότι από τις 236 ΤΟΜΥ που θα έπρεπε να λειτουργούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2018,  λειτουργούν μόλις οι 101. Αλλά η όλη διαδικασία καθυστερεί όπως παραδέχτηκε ο κ. Ξανθός, λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει το εγχείρημα από την έλλειψη γιατρών και κτιριακών δομών.

Πάντως, το υπουργείο για να προσελκύσει περισσότερους πολίτες για να εγγραφούν στις λίστες των οικογενειακών γιατρών μέχρι 31 Δεκεμβρίου θα δώσει κίνητρα του τύπου όσοι θα εγγραφούν, θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα για εξετάσεις, για παραπομπή σε ειδικό γιατρό με μικρότερο χρόνο αναμονής.

Τριτοβάθμια Υγεία

Όπως αποκάλυψε δε σήμερα  ο υπουργός Υγείας, πολύ σύντομα θα δημιουργηθούν ακαδημαϊκές μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας, σε συνεργασία του Πανεπιστημίου και του ΕΣΥ στις οποίες θα πραγματοποιούνται προληπτικές παρεμβάσεις.