Αναστάτωση για την περικοπή φαρμάκων για το στομάχι! Τι λένε γιατροί σε επείγουσα επιστολή στο Λυκουρέντζο

  • Iatropedia
Αναστάτωση επικρατεί στον ιατρικό χώρο μετά την απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να περιορίσει την αποζημίωση φαρμάκων για το στομάχι με τη δραστική ουσία prazole επιτρέποντας τα συγκεκριμένα σκευάσματα μόνο για συγκεκριμένες θεραπείες και με τη συνταγογράφηση μόνο από γαστρεντερολόγους. Τι λένε οι γιατροί σε επιστολή διαμαρτυρίας στον Ανδρέα Λυκουρέντζο

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Τα πιο διαδεδομένα φάρμακα για το στομάχι, σε καιρό κρίσης φαίνεται ότι γίνονται είδος πολυτελείας. Με την εφαρμογή της θετικής λίστας φαρμάκων μπαίνουν περιορισμοί ακόμη και για τις «πραζόλες» που είναι σκευάσματα φθηνά που χρόνια τώρα παίρνουν οι Έλληνες πολίτες.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Περιορίζονται οι ασθένειες για τις οποίες αποζημιώνονται ενώ πρέπει να συνταγογραφηθούν μόνο από γαστρεντερολόγους, ειδικότητα όχι και τόσο συχνή. Αποτέλεσμα ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) να διαμαρτύρεται με επιστολή του στον υπουργό Υγείας ενώ αντίθετη είναι και η Επαγγελματική Ένωση Γαστρεντερολόγων Ελλάδος.

Όπως σημειώνει ο ΙΣΑ στην επιστολή του στον Ανδρέα Λυκουρέντζο παρακάμπτοντας τον αρμόδιο για τα φάρμακα αναπληρωτή υπουργό Μάριο Σαλμά: «η θετική λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων, περιορίζει την αποζημίωση των σκευασμάτων με δραστική ουσία prazole, μόνο για τη θεραπεία πεπτικού έλκους και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και η οποία θα συνταγογραφείται μόνο από γαστρεντερολόγους.

Όπως γίνεται σαφές, οι κλινικές ειδικότητες που εδύνατο να συνταγογραφήσουν τα συγκεκριμένα σκευάσματα αίφνης αποκλείονται και εξαιρούνται από τη συνταγογράφηση τους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα και ταλαιπωρία τόσο στους ίδιους τους ιατρούς, όσο και στους ασθενείς».

Όπως σημειώνει ο ΙΣΑ δημιουργούνται με τον τρόπο αυτό τεράστια προβλήματα ενώ οι γιατροί θα στραφούν αναγκαστικά για τη γαστροπροστασία σε άλλα φάρμακα (ρανιτιδίνη), τα οποία όμως γυρνούν τους ασθενείς 20 χρόνια πίσω. Κατά τους γιατρούς δημιουργείται πρόβλημα:

1) Για τη δημόσια υγεία,

2) Για τα Δημόσια Νοσοκομεία, τα οποία με τεράστιες ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, πρόκειται να δεχθούν μεγαλύτερο όγκο ασθενών εξαιτίας των ως άνω επιπλοκών,

3) Για το φόρτο εργασίας των γαστρεντερολόγων οι οποίοι αν και αριθμητικά λίγοι θα κληθούν να καλύψουν τεράστιο αριθμό ασθενών.

Ο ΙΣΑ έχει δεχθεί τεράστιο αριθμό καταγγελιών από ιατρούς και πολίτες, οι οποίοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις αυτού του προβλήματος, για το οποίο έχει λάβει θέση και η Επαγγελματική Ένωση Γαστρεντερολόγων Ελλάδας (ΕΠ.Ε.Γ.Ε), η οποία θεωρεί επιβεβλημένη την επανεξέταση αυτού του ζωτικής σημασίας για την υγεία κάθε ασθενή θέματος.

Πάντως από τον ΕΟΦ ανακοινώθηκε ότι «Αναφορικά με τον δημιουργηθέντα θόρυβο που αφορά στην συνταγογράφηση των γαστροπροστατευτικών φαρμάκων και φαρμάκων για το έλκος μόνο από γαστρεντερολόγους αυτό είναι απόφαση της επιτροπής που συντάσσει την θετική λίστα φαρμάκων και όχι της πολιτικής ηγεσίας ή του ΕΟΦ.

Ο συγκεκριμένος συνταγογραφικός περιορισμός ετέθη από την προηγούμενη επιτροπή λίστας φαρμάκων, με συγκεκριμένο σκεπτικό.

Η νέα επιτροπή θα εκδώσει νέα απόφαση στις επόμενες ημέρες προκειμένου να δρομολογηθεί η ορθότερη λύση.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ευαγγελισμός: Κόλαση στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας. Περιστατικά για γέλια και για κλάματα

Πότε θα πληρωθούνε οι γιατροί από τον ΕΟΠΥΥ! Τι υποσχέθηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού

Ποια παραπτώματα οδηγούν σε «αυτοδίκαιη αργία» και στα νοσοκομεία! Όλα τα άρθρα του μνημονίου

Τα πάντα για το πελματογράφημα. Τι μπορεί να διαγνώσει

Συγκινητικό ΒΙΝΤΕΟ: Το ανθρώπινο πρόσωπο του αθλητισμού