Ανασφάλιστοι λαμβάνουν «μπιλιετάκια» από την Εφορία ότι χρωστούν τη νοσηλεία τους

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Χωρίς προϋπολογισμό κάνουν την κοινωνική τους πολιτική σε αυτήν την κυβέρνηση... Όπως διέρρευσε, χρεωστικά 155 εκατ. ευρώ υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία για τη νοσηλεία των ανασφάλιστων, μετά την ψήφιση του νόμου 4368/2016 και την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ Β’ 908/2016) για την «πρόσβαση των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας».

Και σα να μην έφτανε αυτό, επιπλέον 28 εκατ. ευρώ είναι βεβαιωμένες οφειλές ανασφάλιστων για τη νοσηλεία τους πριν από την ψήφιση του νόμου 4368, που έχουν αποσταλεί στην Εφορία και τώρα φτάνουν ως «μπιλετάκια» στους οφειλέτες!

Τη σώρευση των χρεών αυτών παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στη συνάντησή του με την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) στις 6.3.2017. Ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ηλίας Σιώρας -είναι και πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στον Ευαγγελισμό, που δέχεται μεγάλο αριθμό ανασφαλίστων- έθεσε το θέμα με τα «μπιλετάκια» που φτάνουν σε νοσηλευθέντες αναφάλιστους, αλλά και γενικότερα της οικονομικής κάλυψης των νοσηλειών τους, καθώς οι επιχορηγήσεις για τα λειτουργικά έξοδα των δημόσιων νοσοκομείων παραμένουν καθηλωμένα, ενώ οι νοσηλείες αυξάνονται.

Ο υπουργός υγείας απάντησε ότι δόθηκε εντολή μετά την ψήφιση του νόμου τα νοσοκομεία να μην στέλνουν τις οφειλές των ανασφάλιστων στις εφορίες, ενώ για τα πριν την ψήφιση είπε ότι είχε δοθεί οδηγία να σταματήσουν οι εφορίες να στέλνουν «μπιλετάκια» στους νοσηλευθέντες.

Πάντως, οι επιχορηγήσεις των δημόσιων νοσοκομείων για τους ανασφάλιστους τα τελευταία χρόνια ήταν οι εξής:

2014  2 εκ. ευρώ.

2015 1,265 εκ. ευρώ.

2016 1,265 εκ. ευρώ.

2017 1 εκ. ευρώ.

Φαίνεται, δηλαδή,καθαρά ότι η νοσηλεία των ανασφαλίστων καλύπτεται απ’ τις πιστώσεις για τις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων που για τα έτη 2016 και 2017 παρέμειναν καθηλωμένες στα 1,156 δισ. ευρώ. Μ’ άλλα λόγια ανασφάλιστοι και ασφαλισμένοι υποφέρουν απ’ τις ίδιες περικοπές στην ώρα της ανάγκης και της νοσηλείας.

Ανασφάλιστοι υπό «ομηρία»

Στα 30 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η συνολική οφειλή των ανασφάλιστων πολιτών που νοσηλεύτηκαν σε δημόσιες μονάδες υγείας μέχρι το καλοκαίρι του 2014, οπότε η τότε κυβέρνηση πέρασε νόμο που επέτρεπε την πρόσβασή τους στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Η οφειλή κάθε ανασφάλιστου πολίτη που αναγκάστηκε να νοσηλευτεί σε δημόσιο νοσοκομείο μέχρι το καλοκαίρι του 2014 ξεκινά από τα 1.000 ευρώ και μπορεί να φθάσει το ποσό των 5.000-6.000 ευρώ».