Ανάσα στους ιδιώτες παρόχους και στην Υγεία τα 4 δις που υπόσχονται οι Ευρωπαίοι

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ένα ...καρότο μας "κούνησαν" σήμερα οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αναφέροντας ότι εφόσον τηρηθούν τα 18 προαπαιτούμενα, θα πάρουμε άλλα 4 δις ευρώ με σκοπό να πληρωθούν τα ληξιπρόθεσμα στους ιδιώτες στους οποίους χρωστά το ελληνικό Δημόσιο. Μεταξύ αυτών είναι και οι ιδιώτες πάροχοι του ΕΟΠΥΥ.

Επιπλέον 4 δισ. ευρώ υπόσχονται στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι αν κλείσει επιτέλους η αξιολόγηση, με σκοπό μάλιστα να δοθούν στον ιδιωτικό τομέα. Η συμφωνία για το πρώτο πακέτο μέτρων προϋποθέτει ωστόσο 18 προαπαιτούμενα μαζί με τον «κόφτη», ανάμεσά τους και περικοπές σε μισθούς και συντάξεις!

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, οι παρεμβάσεις θα καλύπτουν το 30% των ειδικών μισθολογίων ενώ η Ευρωζώνη προτείνει 5 χρόνια περίοδο χάριτος, πάγωμα των επιτοκίων και εξαγορά μέρους των δανείων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ…

Όταν τελικά κλείσει η αξιολόγηση, η δόση στην Ελλάδα δεν αποκλείεται να φτάσει τα 11 δισ. ευρώ, μαζί με τα επιπλέον 4 δισ. ευρώ για να εξοφλήσει το ελληνικό δημόσιο τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς τους ιδιώτες.

Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ του newsit.gr.