Αναψυκτικά κανονικά VS διαίτης: Τελικά έχουν διαφορές για την υγεία μας;

  • Iatropedia
Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι τόσο τα κανονικά αναψυκτικά, όσο και εκείνα που θεωρούνται “διαίτης” δεν κάνουν γενικά καλό στην υγεία.

Αλλά όταν πρόκειται να τα συγκρίνουμε μεταξύ τους για να βρούμε ποιο είναι έστω και λίγο καλύτερο για τον οργανισμό, τα πράγματα περιπλέκονται.

Η αλήθεια είναι ότι το καθένα έχει τα δικά του καλά και κακά. Δείτε ποια είναι αυτά:

Αναψυκτικά διαίτης

Μερικοί τα προτιμούν δεν αφήνουν υπόλειμμα ζάχαρης στα δόντια όπως τα κανονικά αναψυκτικά. Αυτό συμβαίνει επειδή η παίρνουν την γλυκύτητά τους από τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και όχι από φυσικά σάκχαρα. Τα βακτήρια στο στόμα (πλάκα) χρειάζονται ζάχαρη για να αναπτυχθούν, έτσι τα αναψυκτικά διαίτης δεν πρόκειται να συμβάλουν άμεσα στον σχηματισμό κοιλοτήτων στα δόντια. Ωστόσο, μπορεί να μην περιέχουν ζάχαρη, αλλά έχουν οξέα, και με την πάροδο του χρόνου αυτά αφαιρούν το σμάλτο από τα δόντια σας και τα αφήνουν πιο ευάλωτα στην τερηδόνα από άλλα ζαχαρούχα ποτά και τροφές που μπορεί να καταναλώνετε.

Κανονικά αναψυκτικά

Ένα κουτάκι 350ml έχει περίπου 140 θερμίδες και περίπου 10 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη! Έρευνα του 2012 έδειξε ότι το 48% των Αμερικανών καταναλώνει τουλάχιστον ένα ποτήρι κανονικού αναψυκτικού κάθε μέρα. Αυτό δείχνει τον βασικό λόγο που τα αναψυκτικά παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην παχυσαρκία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν δύο άτομα ακολουθούν ακριβώς την ίδια διατροφή και το ένα πίνει ένα ποτήρι κανονικού αναψυκτικού την ημέρα, τότε αυτό το άτομο στο τέλος ενός έτους θα έχει πάρει 6,5 κιλά παραπάνω!

http://www.medicaldaily.com/