Αναμονή ακόμη και 14 μήνες για αποζημίωση από ΕΟΠΥΥ! Τραγικές οι συνθήκες για ασθενείς

  • Iatropedia
Σε απόγνωση έχουν οδηγηθεί χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη οι οποίοι εξαναγκάζονται να διακόπτουν την αντιμετώπιση της πάθησής τους με τη χρήση της αντλίας έγχυσης ινσουλίνης, λόγω της καθυστέρησης αποζημίωσής τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Όπως κατήγγειλε στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.), το 30% των ατόμων με διαβήτη που χρησιμοποιούν την αντλία ινσουλίνης οδηγούνται στο να διακόψουν τη χρήση της, που έχει ως αποτέλεσμα τη μη σωστή αντιμετώπιση της πάθησής τους καθώς και την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης επιπλοκών.

Σύμφωνα με μελέτη της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ ο μέσος όρος αναμονής για την εξόφληση των οφειλών φτάνει το μισό χρόνο ενώ στην περίπτωση του ΟΓΑ ξεπερνά τους 14 μήνες. Μάλιστα οι πάσχοντες του ΟΠΑΔ αναμένουν να πληρωθούν για οφειλές που έχουν καθυστερήσει σε κάποιες περιπτώσεις από τον Αύγουστο του 2010.

Ενώ έχουν δοθεί οι εγκρίσεις για την καταβολή των χρημάτων στους ασφαλισμένους τοπικά σε κάθε Υ.Π.Α.Δ. η διαδικασία παρακωλύεται λόγο έλλειψης, για παράδειγμα, υπαλλήλου υπεύθυνου για ανάληψη του χρηματικού ποσού από τις Τράπεζες ώστε να καταβληθούν τα οφειλόμενα ποσά στους δικαιούχους. Παράλληλα η αναμονή για να κατατεθούν τα δικαιολογητικά σε κάποια παρατήματα του ΕΟΠΥΥ ξεπερνά τις 3 ώρες!

Σε πολλές περιπτώσεις η έλλειψη προσωπικού στα υποκαταστήματα και ο φόρτος επισκεψιμότητας αναγκάζει τους υπαλλήλους να βρίσκουν διαφόρους λόγους μέχρι και να αρνηθούν να παραλάβουν μια γνωμάτευση αναλωσίμων μέχρι και ένα μήνα διότι έχουν αδιεκπεραίωτα αιτήματα, επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Η τριτοκοσμική αυτή κατάσταση που καταγγέλλεται από την Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ εγκυμονεί κινδύνους για τους διαβητικούς ασθενείς οι οποίοι είναι αδύνατον στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής δυσπραγίας να εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα ποσά για να συνεχίσουν τη θεραπεία τους.

“Είναι απαράδεκτο να καθυστερούν οι διαδικασίες για εξόφληση των οφειλών απέναντι στους ασθενείς λόγω υποστελέχωσης των υπηρεσιών” σημειώνει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης ο οποίος ζητά να ενισχυθούν άμεσα τα παρατήματα του ΕΟΠΥΥ με προσωπικό και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες άμεσης εξόφλησης των οφειλών στους διαβητικούς ασθενείς προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν τη θεραπεία τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Απίστευτο: Η γραφειοκρατία πετά στο δρόμο 2000 βαριά ασθενείς!

Αλλαγές στις …αλλαγές στις τιμές φαρμάκων! Συνεδριάζει αύριο η Επιτροπή Τιμών

Αυξάνονται οι συμμετοχές σε φάρμακα για χρόνια νοσήματα! Ποιοι ασθενείς πλήττονται

Έρευνα για τον ύπνο: Η αϋπνία, οι διαταραχές και οι φάσεις του ύπνου (μέρος 2ο)

Η ινσουλίνη με απλά λόγια. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι διαβητικοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν