Ανακοινώθηκε ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για τους πρόσφυγες

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Τα ιατρεία που θα λειτουργούν στον χώρο του Ελληνικού και σε διάφορα σημεία του λιμανιού του Πειραιά και τις ώρες λειτουργίας τους ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο της οργάνωσης για την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων. Τουλάχιστον αυτών που βρίσκονται στην Αττική...

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΥΥΚΑ για τους πρόσφυγες, «μετά από την αποστολή στοιχείων (ανθρώπινο δυναμικό -διαθεσιμότητες, ημερήσιο πρόγραμμα δράσης, ειδικότητες ιατρών και ιδιότητες προσωπικού καθώς και οχήματα -Κινητές Μονάδες, τροχήλατα, δίκυκλα, κλπ) από όλες τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται τόσο στο Ελληνικό όσο και στο Λιμένα του Πειραιά, όπως και την επιτόπια αυτοψία από κλιμάκια του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και στελεχών της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, το ΕΚΕΠΥ προχώρησε στον ακόλουθο σχεδιασμό»:

Α. Χώρος Ελληνικού

· Στον χώρο του Baseball, λειτουργεί ιατρείο, στο οποίο παρέχουν υγειονομικές υπηρεσίες τις πρωινές ώρες, μεταξύ 10:00-14:00 οι Γιατροί του Κόσμου, ενώ το απόγευμα από τις 16:00- 24:00 στο χώρο βρίσκονται η WAHA International και η ΜΚΟ Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Αιγάλεω.

· Στον χώρο του Χόκεϋ λειτουργεί ιατρείο, με παρουσία του ΚΕΕΛΠΝΟ με ιατρό και νοσηλευτή, καθημερινές από 09:00-14:00 και  των ΓτΚ από 16:00-20:00 καθημερινές. Το Σαββατοκύριακο η κάλυψη γίνεται από τους ΓτΚ μεταξύ 10:00-14:00 και από 16:00-19:00.

· Στον χώρο των Αφίξεων, ετοιμάσθηκε και τέθηκε  σε λειτουργία ιατρείο το οποίο ανέλαβαν να λειτουργούν σε πρωινή βάρδια από 10:00-14:00  η ΜΚΟ Fair Planet, το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού και επικουρικά η WAHA International, από 14:00-16:00 το Κοινωνικό Ιατρείο- Φαρμακείο Αλληλεγγύης Αθήνας και από 16:00-20:00 οι ΓτΚ. Οι  Φαρμακοποιοί του Κόσμου  θα διαθέσουν φαρμακευτικό υλικό.

Το ΕΚΕΠΥ σε καθημερινή βάση (7 ημέρες την εβδομάδα) θα έχει Συντονιστή Πεδίου, υπεύθυνο για όλους τους χώρους του Ελληνικού τα απογεύματα, ενώ το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ορίσει Συντονιστή Πεδίου για τους αντίστοιχους χώρους σε πρωινή βάρδια τις καθημερινές από 09:00 έως 14:00.

Β. Χώρος Λιμένα Πειραιώς

· Στην Πύλη Ε1, λειτουργεί ιατρείο. Στο ιατρείο παρέχουν υπηρεσίες ιατροί από τη Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία και Αλληλέγγυους,  2η ΥΠΕ, ΑΕΜΥ,  και  τους ΓΧΣ,  από τις 08:00 -00:00, με διαφορετικές ειδικότητες ιατρών, καθώς και νοσηλευτές. Πιο συγκεκριμένα, οι ΓΧΣ καλύπτουν τη βάρδια από 08:00-12:00, η ΑΕΜΥ από 12:00-16:00, ιατροί από τη 2η ΥΠΕ μεταξύ 16:00-19:00 ενώ η Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία και το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο  Αλληλεγγύης Πειραιά, από 19:00-00:00. Παράλληλα, η Παμπειραϊκή  Πρωτοβουλία καλύπτει συμπληρωματικά με μαίες και νοσηλευτές από 08:00 – 22:00. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα τεθεί σε λειτουργία οικίσκος,  που παραχωρήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά της Περιφέρειας Αττικής,  προκειμένου να μεταφερθεί σε αυτόν τον οικίσκο το ιατρείο, και ο υπάρχων χώρος ιατρείου να λειτουργήσει  ως φαρμακείο. Επίσης, στον χώρο είναι σταθμευμένο και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Έχει προγραμματιστεί επίσης η άμεση τοποθέτηση της Κινητής Οδοντιατρικής Μονάδας της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, η οποία θα λειτουργεί με την υποστήριξη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά.

· Στην Πέτρινη Αποθήκη, δεν λειτουργεί ιατρείο εσωτερικά. Η  Κινητή Μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ καλύπτει  την πρωινή βάρδια με ιατρό, νοσηλευτή και διοικητικό. Η απογευματινή βάρδια θα καλύπτεται με προσωπικό του ΕΕΣ.

·  Στην Πύλη Ε2, δεν λειτουργεί ιατρείο εσωτερικά.  Η Κινητή Μονάδα του Χαμόγελου Του Παιδιού, παρέχει  παιδιατρική κάλυψη από τις 09:00-23:00  και ασθενοφόρο, ενώ ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός με το προσωπικό του  επιχειρούν καθημερινά από 09:00-23:00. Επίσης, η Κινητή Μονάδα των ΓτΚ ήδη βρίσκεται σε λειτουργία στο χώρο και παρέχει υπηρεσίες σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά. Στο σημείο αυτό πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία ιατρείο μέσα σε οικίσκο, που παραχωρήθηκε επίσης από την Περιφέρεια Αττικής. Τη λειτουργία του ιατρείου αυτού θα καλύψουν σε βάρδιες ο  Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά και οι Γιατροί Του Κόσμου από το πρωί μέχρι τη 12η βραδινή.

· Αναφορικά με τις Πύλες Ε3 έως Ε7 σε συνεργασία με το  Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά και το όχημα των Σαμαρειτών-Διασωστών  του ΕΕΣ θα πραγματοποιούνται σε περίπτωση ανάγκης, εσωτερικές μετακινήσεις περιστατικών μεταξύ των Πυλών, από 17:00-23:00.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν