Ανακοινώθηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση: Αναστασία Κοτανίδου, στο Υπουργείο Υγείας

  • Γιάννα Σουλάκη
Κοτανίδου
Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες του iatropedιa.gr για την ανάληψη της θέσης της υπηρεσιακής υπουργού Υγείας, από την Καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου.

Το απόγευμα της Παρασκευής 25/5 θα γίνει η τελετή παράδοσης – παραλαβής του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου Υγείας, από τον απερχόμενο Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, προς την Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, και Εντατικολόγος στο Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, Αναστασία Κοτανίδου.  

Είναι το πρόσωπο που θα αναλάβει τον ρόλο της υπηρεσιακής υπουργού Υγείας, έως τις ερχόμενες εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Πρόκειται για εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο κοινής αποδοχής, όπως όλοι οι υπουργοί που επιλέγονται για να συστήσουν την υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Βασικό κριτήριο της επιλογής όλων των υπηρεσιακών υπουργών, είναι η υψηλή τους εξειδίκευση αλλά και η επιστημονική τους γνώση, πάνω στο αντικείμενο του υπουργείου που θα κληθούν να υπηρετήσουν για βραχύ χρονικό διάστημα.

Αν. Κοτανίδου: Ποιο το έργο της υπηρεσιακής υπουργού Υγείας

Η νέα υπουργός Υγείας, κα. Κοτανίδου, έχει θητεία με ημερομηνία λήξης, η οποία ολοκληρώνεται την 25η Ιουνίου.

Έως τότε, δεν θα έχει δικαίωμα υπογραφής αποφάσεων και δυνατότητα παραγωγής νομοθετικού έργου, αφού ούτως ή άλλως η Βουλή θα είναι κλειστή λόγω προεκλογικής περιόδου.

Ωστόσο μπορεί να διαχειρίζεται έκτακτες περιστάσεις και τρέχοντα ζητήματα.

Εάν μάλιστα λόγω έκτακτης ανάγκης ή πιθανής κρίσης πάνω σε θέματα του Υπουργείου Υγείας, απαιτηθεί κάποια νομοθετική διαδικασία, αυτή δύναται να υλοποιηθεί μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η κα. Κοτανίδου επελέγη για τη θέση αυτή, επειδή απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, αλλά και καθώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας απέδειξε πως μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά, δύσκολα ζητήματα.

Να υπενθυμίσουμε πως είχε τεθεί επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για το σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ένα δύσκολο και ιδιαίτερα απαιτητικό έργο, το οποίο έφερε εις πέρας.

Να σημειωθεί, ότι οι γενικοί γραμματείς του Υπουργείου Υγείας (Ιωάννης Κωτσιόπουλος – Μάριος Θεμιστοκλέους) παραμένουν στις θέσεις τους μέχρι τις δεύτερες εκλογές.

Ποια είναι η Αναστασία Κοτανίδου

Η Αναστασία Κοτανίδου είναι Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Εντατικολόγος στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Δεν είχε εμπλακεί με την πολιτική ποτέ μέχρι σήμερα, ωστόσο, είχε ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στην πανδημία του κορονοϊού.

Ως πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, ορίστηκε από το υπουργείο Υγείας, επικεφαλής της ειδικής Επιτροπής για τη διαχείριση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ ήταν παράλληλα και ενεργό μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Ως προς τα βιογραφικά της στοιχεία, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σόφια της Βουλγαρίας, όπου έζησε μέχρι τα 24 της χρόνια.

Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σόφιας και στις αρχές της δεκαετίας του ’80 βρέθηκε στην Ελλάδα.

Έκανε ειδικότητα Πνευμονολογίας στην Παθολογική Κλινική Γενικού Νοσοκομείου Λοιμωδών Νόσων Αθηνών και πλέον εργάζεται στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Σήμερα είναι διευθύντρια σε μία από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου, και συντονίστρια όλων των ΜΕΘ της χώρας.

Εξειδίκευση στην Εντατική Θεραπεία έλαβε το 1994 ενώ εκλέχθηκε λέκτορας το 1996, επίκουρη καθηγήτρια το 2002, μόνιμη επίκουρη καθηγήτρια το 2007 και αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Κλινική Εντατικής Θεραπείας το 2009.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν