Ανακοίνωση ΕΟΦ για ελλείψεις Φαρμάκων: «Παγκόσμιο το πρόβλημα των ελλείψεων»

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΟΦ
Με μια σύντομη ανακοίνωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) αποδίδει τις καταγγελίες που έχουν δει τις τελευταίες μέρες το φως της δημοσιότητας, για ελλείψεις εκατοντάδων φαρμάκων από την ελληνική αγορά, στο παγκόσμιο πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων.

Με έκτακτες εισαγωγές θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων ο ΕΟΦ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού. Η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων τονίζει, επίσης, ότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και προκύπτει λόγω εμπλοκών στην παραγωγική διαδικασία κάποιων σκευασματων.

Συγκεκριμένα ο ΕΟΦ αναφέρει:

«Λόγω προβλημάτων στην παραγωγική διαδικασία κάποιων σκευασμάτων, παρατηρούνται ελλείψεις σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες έχουν αντίκτυπο και στην ελληνική αγορά.
Ο ΕΟΦ αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό με έκτακτες εισαγωγές προϊόντων, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα στην ευρωπαϊκή αγορά, όπως για παράδειγμα η περίπτωση της πλατίνας που εισήχθη μέσω ΙΦΕΤ και ήδη αποκαθίσταται σταδιακά ο εφοδιασμός των νοσοκομείων της χώρας».

Τι ανέφεραν οι καταγγελίες των καρκινοπαθών για τις ελλείψεις

Σε καταγγελία της σήμερα, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) τονίζει ότι είναι μάρτυρας σωρείας καταγγελιών το τελευταίο διάστημα , για ελλείψεις βασικών αντινεοπλασματικών φαρμάκων οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την μεγάλη καθυστέρηση και σε πολλές περιπτώσεις ακύρωση προγραμματισμένων χημειοθεραπειών, σε πολλά νοσοκομεία της χώρας.

«Δεδομένου ότι πολλά από τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται σε θεραπείες περισσότερων της μιας μορφών καρκίνου, καθίσταται αδύνατη η εκτέλεση προγραμματισμένων χημειοθεραπειών, ακόμη και αν υπάρχουν στο φαρμακείο του νοσοκομείου τα άλλα αντινεοπλασματικα φάρμακα σχημάτων χημειοθεραπείας. Αυτός είναι και ο λόγος που ο αρμόδιος φορέας ΙΦΕΤ σε συνεργασία με τον ΕΟΦ, φροντίζει για την προμήθεια και ύπαρξη επάρκειας των φαρμάκων αυτών, αλλά και τη δημιουργία αποθέματος ασφαλείας για τις περιπτώσεις ανωμαλιών στην παραγωγή ή την συνεργασία με τον προμηθευτή», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ασθενείς με καρκίνο (ΕΛΛΟΚ).

Για σοβαρές ελλείψεις κάνουν λόγο και οι Φαρμακοποιοί

Ανακοίνωση για τις ελλείψεις φαρμάκων εξέδωσαν οι δύο μεγαλύτεροι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της χώρας: ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.

Ο ΠΦΣ μάλιστα έλαβε έκτακτα μέτρα για τις συνεχιζόμενες ελλείψεις φαρμάκων που καταγράφονται σε όλη την Ελλάδα, με έμφαση στα φαρμακεία της συμπρωτεύουσας. Με επιστολή του προς τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας και προκειμένου να δοθεί λύση στο τεράστιο πλέον πρόβλημα, οι ΠΦΣ ζητά από τα μέλη του να δηλώσουν όλες τις ελλείψεις φαρμάκων, προκειμένου να υπάρξει μια οριστική λύση στο πρόβλημα.

Ο ΦΣΑ από την πλευρά του κατήγγειλε ότι βρίσκονται σε έλλειψη περισσότεροι από 400 κωδικοί φαρμάκων.