Άμεση και οριστική λύση σε περιστατικό ασθενούς με βαριά υπνική άπνοια έδωσε πρωτοποριακή επέμβαση με συνδυασμένη χειρουργική

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
υπνική άπνοια
Άμεση και οριστική λύση στο πρόβλημα της βαριάς υπνικής άπνοιας, που αντιμετώπιζε 43χρονος ασθενής, έδωσε μια πρωτοποριακή επέμβαση με συνδυασμένη χειρουργική αντιμετώπιση στο Ιατρικό Διαβαλκανικό.

Η επέμβαση έγινε σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα με ταυτόχρονη διάνοιξη του αεραγωγού στην περιοχή του στόματος, του φάρυγγα και του υποφάρυγγα. Η υγεία του ασθενούς παρουσίασε θεαματική βελτίωση, με την οξυγόνωση του αίματος να είναι πλέον φυσιολογική κατά τον ύπνο, ενώ πήρε εξιτήριο νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο νοσηλείας του.

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου του ασθενούς όπως διαπιστώθηκε από εξειδικευμένο ενδελεχή κλινικό και απεικονιστικό έλεγχο, οφειλόταν στην οπίσθια θέση της γλώσσας, στο περιορισμένο εύρος της περιοχής του υποφάρυγγα και στην επιμήκη μαλακή υπερώα και ήταν ένα σπάνιο και πολύ δύσκολο περιστατικό.

«Η επιλογή της συγκεκριμένης θεραπευτικής- χειρουργικής προσέγγισης κρίθηκε ως μονόδρομος, δίνοντας στον 43χρονο ασθενή άμεση και οριστική λύση, ώστε τη δεύτερη μετεγχειρητική ημέρα να αναπνέει κανονικά, χωρίς την ανάγκη μηχανικής υποστήριξης του αεραγωγού» αναφέρει ο γναθοπροσωπικός χειρουργός Ιωάννης Χατζηστεφάνου, ο οποίος μαζί με την χειρουργική του ομάδα πραγματοποίησε την επέμβαση.

Παράλληλα τονίζει ότι «η χειρουργική αντιμετώπιση της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου εφαρμόζεται από χρόνια στο εξωτερικό, δίνοντας εξαιρετικά και μόνιμα αποτελέσματα σε ασθενείς που πάσχουν από μέτριου βαθμού και πάνω αποφρακτικές άπνοιες ύπνου (RDI >15) ή άπνοιες που συνοδεύονται από υπνηλία, καθώς και σε ασθενείς οι οποίοι δεν ανέχονται την μάσκα CPAP».

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν