Αλτσχάιμερ: Πρώιμη πρόβλεψη με τεστ εικονικής πραγματικότητας

  • Iatropedia
Η νόσος του Αλτσχάιμερ μπορεί να ανιχνευθεί δεκαετίες ολόκληρες πριν από τα πρώτα συμπτώματα, χρησιμοποιώντας ένα εξειδικευμένο τεστ εικονικής πραγματικότητας, σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Science από Γερμανούς επιστήμονες νευρολόγους.

Άτομα 18-30 ετών κλήθηκαν να περιηγηθούν μέσα από έναν εικονικό λαβύρινθο, με σκοπό να ελεγχθεί η λειτουργία ορισμένων κυττάρων του εγκεφάλου τους.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εκείνοι οι συμμετέχοντες με υψηλό γενετικό κίνδυνο για εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ είχαν ξεχωριστές επιδόσεις σε αυτό το τεστ εικονικής πραγματικότητας.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη μελλοντική έρευνα, τη διάγνωση και τη θεραπεία της νόσου, αναφέρουν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρ Lukas Kunz του Γερμανικού Κέντρου για Νευροεκφυλιστικά Νοσήματα στη Βόννη, υποστηρίζουν ότι η ομάδα υψηλού κινδύνου περιηγείτο στον λαβύρινθο με διαφορετικό τρόπο και είχε μειωμένη λειτουργία ενός συγκεκριμένου τύπου κυττάρων του εγκεφάλου, τα οποία εμπλέκονται στην λειτουργία χωρικής πλοήγησης.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να δώσουν μια πολύ πρώιμη, αλλά έμπιστη, εικόνα στους γιατρούς σχετικά με το ποιοι άνθρωποι με άνοια μπορεί να έχουν πρόβλημα πλοήγησης στον κόσμο γύρω τους.

“Τα αποτελέσματά μας θα μπορούσε να παράσχουν ένα νέο βασικό πλαίσιο για προκλινική έρευνα για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και μπορούν να παρέχουν μια νευρογνωστική εξήγηση του χωρικού αποπροσανατολισμού στη νόσο Αλτσχάιμερ”, αναφέρουν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό Science.

http://www.bbc.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλτσχάιμερ: Τα 10 πρώιμα σημάδια που πρέπει να σας… κλείσουν ραντεβού με τον γιατρό

Αλτσχάιμερ: Ακόμα πιο κοντά στην πρώιμη ανίχνευση μέσω τεστ αίματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν