Αλτσχάιμερ: Ακόμα πιο κοντά στην πρώιμη ανίχνευση μέσω τεστ αίματος

  • Iatropedia
Ερευνητές από τη Σχολή Οστεοπαθητικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Rowan είναι πολύ κοντά στην πλήρη ανάπτυξη ενός τεστ αίματος, που θα μπορεί να ανιχνεύσει με ακρίβεια την παρουσία της νόσου του Αλτσχάιμερ και το οποίο θα δώσει στους γιατρούς παγκοσμίως τη δυνατότητα να παρέμβουν το ταχύτερο δυνατόν, σε πρώιμο και πολύ πιο θεραπεύσιμο στάδιο της ασθένειας.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Robert Nägele, και οι συνεργάτες του επικεντρώνουν την εργασία τους στην αξιοποίηση αυτοαντισωμάτων ως βιοδείκτες αίματος για να ανιχνεύσουν με ακρίβεια την παρουσία πολλών ασθενειών και να εντοπίσουν το στάδιο στο οποίο η κάθε ασθένεια έχει προχωρήσει.

Με την ανίχνευση της νόσου του Αλτσχάιμερ πολύ πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα, ο δρ Nägele ελπίζει ότι τα άτομα με βιολογικούς δείκτες αυτοαντισωμάτων που σχετίζονται με τη νόσο, θα μπορούν να πάρουν εγκαίρως όλα τα απαραίτητα μέτρα για ευεργετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, οι οποίες μπορεί να τους βοηθήσουν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη της ασθένειας.

“Υπάρχουν σημαντικά οφέλη στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου, γιατί τώρα ξέρουμε ότι πολλές από τις ίδιες συνθήκες που οδηγούν σε αγγειακή νόσο είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ”, δήλωσε ο δρ Nägele.

Αν και η αιτία της νόσου του Αλτσχάιμερ παραμένει ασαφής, είναι σαφές ότι η διατήρηση ενός υγιούς πεδίου αίματος-εγκεφάλου είναι ένα κρίσιμο προληπτικό μέτρο. Ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το εγκεφαλικό επεισόδιο και το υπερβολικό βάρος, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των αγγείων. Καθώς αυτά τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο αποδυναμώνονται, ή γίνονται εύθραυστα με την ηλικία, αρχίζουν να διαρρέουν, το οποίο επιτρέπει σε συστατικά πλάσματος, συμπεριλαμβανομένου του των αυτοαντισωμάτων να περάσουν στον εγκέφαλο. Εκεί, τα αυτοαντισώματα μπορεί να συνδεθούν με τους νευρώνες και να επιταχύνουν τη συσσώρευση αποθέσεων β-αμυλοειδούς, ένα σύμπτωμα που είναι “σήμα κατατεθέν” της παθολογίας της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Το νέο τεστ αίματος που αναπτύχθηκε από τον δρ Nägele και την ομάδα του έχει επίσης αφήσει υποσχέσεις στην ανίχνευση άλλων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων του Πάρκινσον, της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας και του καρκίνου του μαστού.

Οι ερευνητές εξηγούν σχετικά: Όλοι οι άνθρωποι έχουν χιλιάδες αυτοαντισώματα στο αίμα τους. Αυτά τα αυτοαντισώματα δεσμεύονται ειδικά με κυτταρικά υπολείμματα στο αίμα, τα οποία παράγονται από ιστούς και όργανα σε όλο το σώμα. Το προφίλ των αυτοαντισωμάτων ενός ατόμου επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία, το φύλο και την παρουσία συγκεκριμένων ασθενειών ή τραυματισμών, καθώς και ασθενειών τους προκαλούν χαρακτηριστικές μεταβολές. Όταν ανιχνευθούν, αυτές οι μεταβολές μπορούν να χρησιμεύσουν ως βιοδείκτες που αποκαλύπτουν την παρουσία της ασθένειας. Στην περίπτωση της νόσου Αλτσχάιμερ, ο εγκέφαλος αρχίζει να αλλάζει, πολλά χρόνια προτού προκύψουν τα πρώτα συμπτώματα.

http://www.themarketbusiness.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλτσχάιμερ: Τα 10 πρώιμα σημάδια που πρέπει να σας… κλείσουν ραντεβού με τον γιατρό

Αλτσχάιμερ: Παράγοντας κινδύνου ο ΔΜΣ – Δείτε γιατί