Άλογα – νάνοι στο μέγεθος γάτας κυκλοφορούσαν κάποτε στη Γη

  • Iatropedia
Φυσικά αυτό συνέβαινε εκατομμύρια χρόνια πριν. Για την ακρίβεια 56.000.000 χρόνια πριν, όταν η θερμοκρασία στον πλανήτη μας ήταν πολύ πιο υψηλή από ότι είναι σήμερα. Στα θεόρατα δάση λοιπόν της Βορείου Αμερικής, κυκλοφορούσαν άλογα, τόσο μικρά όσο μια σημερινή γάτα. Ήταν δε, τόσα πολλά που αφθονούσαν.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα, εκτίμησαν την ύπαρξη των αλόγων – νάνων και τα ονόμασαν “sifrhippus” που είναι μια σύνθετη λέξη από το Αραβικό «σιφρ» που σημαίνει μηδέν και το ελληνικό «ίππος». Οι «μηδενικοί ίπποι» λοιπόν ήταν πολύ μικρόσωμα αλλά έγιναν υπερβολικά μικρά, σε διάστημα κάποιων χιλιάδων ετών, προκειμένου να προσαρμοστούν καλύτερα στις συνθήκες και τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν τότε στη Γη.

Ο πλανήτης μας εκείνα το χρόνια είχε ένα διαφορετικό κλίμα από το σημερινό με υψηλές θερμοκρασίες, ζέστη και υγρασία. Η άνοδος της θερμοκρασίας είχε προκληθεί από φυσικές αιτίες, όπως η μεγάλη αύξηση του μεθανίου στην ατμόσφαιρα (από τις ηφαιστειακές εκρήξεις). Με άλλα λόγια υπήρχε για μια περίοδο, το φαινόμενο του θερμοκηπίου αλλά από φυσικά αίτια.

Οι επιστήμονες λοιπόν κάνουν μια εκτίμηση βασιζόμενοι στο παρελθόν, για το πώς θα είναι τα ζώα στο μέλλον. Σε ένα ή δύο αιώνες από σήμερα όταν πιθανότατα, θα έχει επιδεινωθεί η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή και ο πλανήτης μας θα έχει υπερθερμανθεί, τα ζώα θα είναι μικρότερα. Ήδη έχει παρατηρηθεί ότι το μέγεθος ορισμένων πουλιών, έχει συρρικνωθεί σε σχέση με το παρελθόν όταν η γη είχε χαμηλότερη θερμοκρασία.

Οι Αμερικάνοι ερευνητές μελέτησαν τα απολιθώματα των δοντιών των αλόγων που βρέθηκαν στην ήπειρο τους. Τα παλαιότερα οστά ήταν μεγαλύτερα και με το πέρασμα των χρόνων μίκραιναν σε μέγεθος.

Η περίοδος πριν από 56.000.000 κατά την οποία εξαφανίστηκαν πολλά είδη ζώων που μέχρι τότε ζούσαν στον πλανήτη, χαρακτηρίστηκε από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες μάλιστα κράτησαν για…175.000!!! χρόνια. Οι επιστήμονες την αποκαλούν «θερμικό μέγιστο της Παλαιόκαινης – Ηώκαινης περιόδου». Τότε οι Σίφριπποι για να επιβιώσουν, να μπορούν να δροσίζονται, και να τρώνε, αναγκάστηκαν να συρρικνωθούν με τη μέθοδο της φυσικής επιλογής. Έφτασαν μάλιστα να ζυγίζουν όσο μια γάτα, δηλαδή δεν ξεπερνούσαν τα 4 κιλά. Άλογα τεσσάρων κιλών!!!

Για να καταλάβετε σε τι θερμοκρασίες αναφερόμαστε, εκεί που βρίσκεται σήμερα ο Αρκτικός ωκεανός (και κυριαρχούν οι πάγοι και η θερμοκρασία σήμερα πέφτει μέχρι και το -40),τότε η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 23 βαθμούς Κελσίου. Δηλαδή όσο έχει σήμερα στα υποτροπικά ύδατα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ανθρώπινο DNA ηλικίας 30.000 ετών

άνδρες: τελικά είναι πολύ σκληροί για να πεθάνουν