Άλμα προόδου στην επούλωση εγκαυμάτων: Αναγέννησαν επιτυχώς δέρμα και τρίχες

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
έγκαυμα
Μια μικρή εταιρεία βιοτεχνολογίας στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι κατάφερε να αναγεννήσει με επιτυχία δέρμα και τρίχες σε πειραματόζωα (χοίρους) που είχαν σοβαρά εγκαύματα και εκδορές.

Έγκαυμα – Οι προκλινικές δοκιμές στα πειραματόζωα οδήγησαν στην πλήρη κάλυψη των κατεστραμμένων περιοχών του δέρματος με νέο δέρμα και τρίχες.

Ελπίζεται ότι το επίτευγμα θα ανοίξει τον δρόμο για την αναγέννηση και του ανθρώπινου δέρματος, με δεδομένο ότι το δέρμα των χοίρων είναι πιο πολύπλοκο από το ανθρώπινο, ενώ στο παρελθόν αν κάτι δοκιμασθεί με επιτυχία σε αυτά τα ζώα, συνήθως «πιάνει» και στους ανθρώπους.

έγκαυμα

Η εταιρεία PolarityTE, με έδρα στο Σολκ Λέικ της Γιούτα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, κατοχύρωσε ήδη τη σχετική πατέντα για τη χρήση ανθρωπίνων ιστών, από τους οποίους μπορεί να αναγεννηθεί δέρμα για τη θεραπεία εγκαυμάτων και τραυμάτων.

Η εταιρεία σχεδιάζει την πρώτη δοκιμή σε ανθρώπους έως το τέλος του 2017 και, αν όλα πάνε καλά, ελπίζει να διαθέτει τη σχετική θεραπεία στην αγορά μετά από άλλο ένα ενάμισι περίπου έτος.

Η ίδια τεχνολογία, κατά την εταιρεία, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί επίσης για την αναγέννηση άλλων πλήρως λειτουργικών οστών, όπως μυών, χόνδρου, οστών κ.α.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δερματικό έγκαυμα: Αποκατάσταση εντός ημερών (!) με πρωτοποριακό “πιστόλι βλαστοκυττάρων” [vid]

Έγκαυμα: Βήμα-βήμα η σωστή αντιμετώπιση

Έγκαυμα: Τι να κάνετε αν καείτε από τον ήλιο – Παραδείγματα [pics]

Έγκαυμα: Τι να κάνετε σε θερμικό, χημικό, ή έγκαυμα στην κουζίνα