Άλλη μια αρνητική πρωτιά για τους Έλληνες: Πρώτοι στον εθισμό στο διαδίκτυο

  • Iatropedia
Είμαστε στην τελευταία θέση στην Ευρώπη των 22 και την Ρωσία σε συνδέσεις ίντερνετ στα σπίτια αλλά περιέργως ...πρώτοι στην υπερβολική χρήση του!Μάλιστα, με ποσοστό 31% η χώρα μας φιγουράρει πρώτη στην λίστα των χωρών με εθισμό ή περίπου εθισμό στο διαδίκτυο όταν ο μέσος όρος στην υπόλοιπη ΕΕ είναι 5%...Αυτό δείχνουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία των 31 Γραμμών Βοηθείας του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Insafe για το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Δεύτερο θέμα για την Ελλάδα αναδεικνύεται η ιδιωτικότητα online με 16%, ενώ την τρίτη θέση κατέχει ο διαδικτυακός εκφοβισμός με 19%. Τα αντίστοιχα ποσοστά στον ευρωπαΐκό μέσο όρο ανέρχονται σε 12% για την ιδιωτικότητα και 21% για το διαδικτυακό εκφοβισμό.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για το πρώτο τετράμηνο του 2015, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 180 αναφορές για υπερβολική χρήση, 96 αναφορές για θέματα online ιδιωτικότητας (κατάχρηση / προστασία προσωπικών δεδομένων) και 65 αναφορές για cyberbullying. Επίσης, οι αναφορές για τη σεξουαλικότητα και τις σχέσεις online αναδεικνύονται σε καινούρια τάση, καθώς το ποσοστό αυξήθηκε στο 10% στις αρχές του 2015, από το 7% που ήταν στις αρχές του 2014.

Οι αναφορές προέρχονται κατά 75% από το γυναικείο φύλο και 25% από το ανδρικό, ενώ στα ποσοστά αυτά μόνο ένα 14% είναι ανήλικοι, ένα 16% είναι εκπαιδευτικοί και ένα 69% είναι γονείς.