Αλλάζουν τα πρωτόκολλα της καραντίνας: 5 μέρες απομόνωση και 5 με μάσκα – Για ποιους ασθενείς ισχύει

  • Γιάννα Σουλάκη
κρούσματα
Από τις 10 στις 5 ημέρες μειώνεται ο χρόνος απομόνωσης στο σπίτι για τα κρούσματα του κορονοϊού, μετά την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον, που εξαπλώνεται στη χώρα μας με ταχύτητα πυρκαγιάς.

Μετά από έκτακτη συνεδρίαση των ειδικών αποφασίστηκε να μειωθεί ο χρόνος της καραντίνας στους νοσούντες, καθώς και ο χρόνος της επώασης της παραλλαγής Όμικρον είναι μικρότερος, αλλά και τα συμπτώματα πολύ πιο ήπια στους εμβολιασμένους.

Έτσι οι ειδικοί επιστήμονες αποφάσισαν, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που εντοπίζεται θετικό στον κορονοϊό να παραμένει στην απομόνωση 5 ημέρες και μετά τις 5 να επιστρέφει στην εργασία του με μάσκα και μέτρα προφύλαξης για ακόμη 5 ημέρες. Επίσης, θα απαιτείται και αρνητικό τεστ.

Ως προς τον ευρύ πληθυσμό αναμένεται εξειδίκευση των μέτρων από τους επιστήμονες, αν και οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι η απομόνωση των 5 ημερών και επιπλέον 5 μέρες με χρήση μάσκας παντού, θα ισχύει για τους ασυμπτωματικούς. Όσοι έχουν συμπτώματα θα εξακολουθούν να παραμένουν σε απομόνωση.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος επικαλέστηκε τις νέες οδηγίες από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC):

«Η αλήθεια είναι πως τα στοιχεία που έχουμε από την Όμικρον στο κομμάτι της νόσησης είναι ενθαρρυντικά κι όπως είδατε ήδη, το σκέλος της καραντίνας ακριβώς επειδή είναι ήπια τα συμπτώματα, από την Αμερική από το CDC υπάρχει μείωση της καραντίνας, άρα αυτό δείχνει και για εμάς έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι οι νοσηλείες που θα χρειαστούν είναι πρώτα απ’ όλα πολύ λιγότερες, αλλά και η χρονική διάρκεια τους δεν είναι όπως αυτές της Δέλτα, που έφταναν τις 10 μέρες. Μιλάμε για νοσηλείες από 48 έως 72 ώρες. Άρα αυτό μας κάνει να έχουμε μια αισιοδοξία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας», τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν