Αλλαγές στην αποζημίωση αναλώσιμων προς όφελος των διαβητικών

  • Γιάννα Σουλάκη
Δίκαια χαρακτήρισε τα περισσότερα αιτήματα των διαβητικών ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Βασίλειος Πλαγιανάκος, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ κ. Χρήστος Δαραμήλας, έθεσε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες το τελευταίο διάστημα, τόσο με την αποζημίωση των αναλώσιμων υλικών, όσο και με τη χορήγηση διαβητικών υποδημάτων και έλαβε τη διαβεβαίωση του ΕΟΠΥΥ ότι σταδιακά θα αποκατασταθούν οι αδικίες.

Αναλυτικά, οι εκπρόσωποι του ΕΟΠΥΥ αναγνώρισαν το δίκαιο των αιτημάτων της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και δεσμεύτηκαν για τη θέσπιση προδιαγραφών στο διαβητικό θεραπευτικό υπόδημα. Για το σκοπό αυτό μάλιστα θα πραγματοποιηθεί εκ νέου συνάντηση, προκειμένου να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό η θέσπιση των προδιαγραφών για το διαβητικό θεραπευτικό υπόδημα με τη μορφή Παραρτήματος στον ΕΚΠΥ.

Αναφορικά με το θέμα της άδικης επιβάρυνσης των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 με δισκία ή άλλη ενέσιμη αγωγή, η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ μας διαβεβαίωσε ότι αναμένεται η έκδοση της απόφασης του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ σε ΦΕΚ για τη διευκρίνιση και οριστική κατάργηση της επιβάρυνσης των εν λόγω πασχόντων.

Η αποζημίωση των ταινιών μέτρησης κετονών, διαχρονικό αίτημα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, οδεύει, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, σε λύση, καθώς θα επαναπροσδιοριστεί η τιμή αποζημίωσης, η οποία αφορούσε τις ταινίες κετονών στα ούρα και όχι στο αίμα.

Σε ό,τι αφορά τα συστήματα συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης (CGMS), η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ενημέρωσε ότι θα δημιουργηθεί νέα κατηγορία, ώστε να ενταχθούν μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τα εν λόγω συστήματα, που για πρώτη φορά εντάχθηκαν στον ΕΚΠΥ.