Αλκοόλ: Βλάπτει ή ωφελεί την υγεία;

  • Iatropedia
Λόγω των ημερών οι περισσότεροι το ρίχνουν έξω με συνέπεια να πίνουν ένα ποτηράκι παραπάνω. Όμως μην ανησυχείτε οι ειδικοί είναι κατηγορηματικοί σε μικρές ποσότητες το αλκοόλ είναι φάρμακο για την καρδιά αφού συμβάλλει στη μακροζωία και στην ευθυμία. Αντίθετα όταν η συνήθεια αυτή δεν περιορίζεται σε ένα ή δυο ποτηράκια τότε μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες όπως κίρρωση του ήπατος.

Επιστημονικές έρευες που δημοσιεύθηκαν στο «British Medical Journal απέδειξαν ότι η κατανάλωση μέτριας ποσότητας αλκοόλ σχετίζεται με χαμηλότερη θνησιμότητα από εμφράγματα του μυοκαρδίου ακόμη και σε σχέση με εκείνους που απέχουν τελείως από το αλκοόλ.

''Ρίχνει'' τη χοληστερίνη

Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί βοηθά να ανέβει η «καλή» χοληστερίνη HDL, ενώ συμβάλλει στη μη οξείδωση της «κακής» LDL λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει, στην περίπτωση που δεν συνδυάζεται με υπερκατανάλωση λιπαρών φαγητών.

Χαρίζει µακροζωία

Καθόλου δεν είναι τυχαίο που στη Γαλλία, όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση κρασιού, καταγράφεται και το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής.

Ανοίγει την όρεξη

Επιστημονικές έρευνες απέδειξαν ότι ηλικιωμένοι άνθρωποι που υποφέρουν από ανορεξία λόγω κατάθλιψης, όταν πίνουν λίγο κρασάκι πριν από το φαγητό τους -αν βέβαια τους το επιτρέπει η γενικότερη κατάσταση της υγείας τους-, τρώνε με περισσότερη όρεξη.

Διώχνει τις καρκινογόνες ουσίες

Σε έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ τεκμηριώθηκε ότι όταν συνοδεύουμε το κόκκινο κρέας με κόκκινο κρασί, περιορίζονται σημαντικά οι πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου, καθώς οι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες (πολυφαινόλες) του κόκκινου κρασιού εξουδετερώνουν τις βλαβερές ουσίες που παράγονται στο στομάχι κατά τη διάσπαση του κόκκινου κρέατος.

Τα αρνητικά

Δηλητήριο για το συκώτι

Η υπερβολική και μακροχρόνια κατανάλωση αλκοόλ «δηλητηριάζει» σιγά-σιγά το συκώτι ενώ μπορεί να προκαλέσει κίρρωση του ήπατος

Ανεβάζει την πίεση και τα τριγλυκερίδια

Η καθημερινή αλλά υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τα τριγλυκερίδια και το σωματικό βάρος ενώ η χρόνια χρήση καταστρέφει την καρδιά.

«Πίνω για να ξεχάσω»

Σύμφωνα με έρευνες,τα ένα δύο ποτηράκια παραπάνω δεν θολώνει τον νου μας μόνο αλλά δημιουργεί και πολλές αλλοιώσεις στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

«Σκοτώνει» το σπέρμα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αμερικανικής μελέτης της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, ακόμη και μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορούν να μειώσουν σημαντικά τη γονιμότητα αλλά και την ερωτική επιθυμία.