Αλήθειες και ψέματα για το εισιτήριο των 25 ευρώ στα Νοσοκομεία!

  • Iatropedia
Πόλεμος έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα μεταξύ των νοσοκομειακών γιατρών και του Άδωνι Γεωργιάδη με αφορμή την επιβολή του εισιτηρίου των 25 ευρώ για εισαγωγές στα νοσοκομεία από 1.1.2014. Πολλοί μιλούν και χαράτσι που επιβλήθηκε από την τρόικα ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση μπορούσε να το αποφύγει καθώς έχουν ληφθεί άλλα μέτρα. Ο Άδωνις Γεωργιάδης πάντως υποστηρίζει ότι θα θέσει κοινωνικά κριτήρια για την επιβολή του. Ο Πρόεδρος Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου Αντώνης Γερμανάκης, δίνει με το άρθρο του που ακολουθεί τις «αλήθειες και τα ψέματα για το εισιτήριο των 25 ευρώ» στα νοσοκομεία που θα πληρώνουμε όλοι σε λίγους μήνες στο ΕΣΥ.

«Στον Νόμο 4093/12 (Έγκριση Μεσοπρόθεσμου) και συγκεκριμένα στην περίπτωση 12 της υποπαρ. ΙΒ.2, της παρ. ΙΒ, του άρθρου πρώτου, ορίζεται « η εκ μέρους των ασθενών από 1.1.2014 καταβολή υπέρ ΕΟΠΥΥ του ποσού του 1 ευρώ ανά συνταγή που εκτελείται από τον εκάστοτε φαρμακοποιό, καθώς και η καταβολή του ποσού των 25 ευρώ λόγω εισαγωγής για νοσηλεία σε Νοσοκομείο του ΕΣΥ. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Υγείας καθορίζονται τα κριτήρια, οι λεπτομέρειες, οι διαδικασίες καθώς και το πεδίο εφαρμογής της παρούσας διάταξης και δύναται να αναθεωρείται το ύψος των καταβαλλόμενων εκ μέρους των ασθενών ποσών.»

Όμως μόλις 2,5 μήνες μετά την ψήφιση του παραπάνω Μεσοπρόθεσμου, ψηφίζεται ο Νόμος 4111/13, όπου με την παράγραφο 4 του άρθρου 37 διαγράφεται το δεύτερο εδάφιο της προαναφερθείσας διάταξης.

Δηλαδή με απλά λόγια, ο πρώην Υπουργός Υγείας κος Λυκουρέντζος, επέβαλε κατόπιν εντολών της Τρόικας (Μεσοπρόθεσμο γαρ το νομοθέτημα) χαράτσι 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή για νοσηλεία σε Νοσοκομείο του ΕΣΥ, άφησε όμως ένα παραθυράκι για τυχόν μελλοντική επανεξέταση του θέματος, με το δεύτερο εδάφιο της συγκεκριμένης διάταξης. Του τράβηξαν όμως το αυτί οι ανώτεροί του για την ύπαρξη του παραθύρου και έτσι 2,5 μήνες αργότερα το παράθυρο το αφαίρεσε ο ίδιος. Έτσι αναθεωρήσεις απαγορεύονται, ανεξαρτήτως της πορείας των οικονομικών των Νοσοκομείων.

Επομένως από 1.1.2014 ΟΛΟΙ οι νοσηλευόμενοι θα πρέπει να πληρώνουν κατά την εισαγωγή τους 25 ευρώ. Τελεία και παύλα. Ανεξαρτήτως της ασφαλιστικής τους κάλυψης ή της οικονομικής τους κατάστασης. Τα δε χρήματα προορίζονται να καλύψουν τις τρύπες του ΕΟΠΥΥ, όπως σαφέστατα καθορίζεται στον νόμο και όχι τις ανάγκες των Νοσοκομείων και ασφαλώς ούτε την νοσηλεία των ανασφάλιστων.

Θα ήταν δε αφέλεια να πιστεύει κανένας ότι, ενώ με εντολή της Τρόικας, αφαιρέθηκε η δυνατότητα για αλλαγές στην παραπάνω διάταξη, είναι δυνατόν τώρα να μπουν προσθήκες, όπως εισοδηματικά κριτήρια, ασφαλιστική κάλυψη, ύπαρξη χρόνιων νοσημάτων κ.τ.λ., ώστε να υπάρχουν εξαιρέσεις από την πληρωμή του 25ευρου ή να αλλάξει ο προορισμός των χρημάτων.

Το δε χαράτσι του 1 ευρώ σε κάθε συνταγή, μάλλον έχει περάσει απαρατήρητο…»

Αντώνης Γερμανάκης,Πρόεδρος Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πόλεμος Άδωνι νοσοκομειακών γιατρών: ''Δουλικός ο Άδωνις στην τρόικα''

Από κόσκινο ψυχίατροι-νευρολόγοι για πιστοποιητικά οπλοφορίας- αναβολές στρατού!

Επτά ειδικοί στα «παζάρια» του ΕΟΠΥΥ! Συστήθηκε επιτροπή για εκπτώσεις σε φάρμακα- νοσηλείες

Πως θα πάρουν επίδομα αεροθεραπείας από τον ΕΟΠΥΥ οι πάσχοντες από σοβαρά νοσήματα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ