Αλήθειες και μύθοι για την ακμή

  • Iatropedia
Η ακμή είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα του δέρματος που απασχολεί κυρίως τις νεαρές ηλικίες. Πώς πρέπει να πλένετε το πρόσωπο αν έχετε ακμή; Πρέπει να σταματήσετε να τρώτε τηγανητά και σοκολάτες; Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ποιες είναι οι αλήθειες και οι μύθοι για την ακμή.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

1. Ορισμένοι ασθενείς καταλήγουν να πλένουν το πρόσωπό τους πολλές φορές την ημέρα, χρησιμοποιώντας σκληρά αντισηπτικά σαπούνια. Στην πραγματικότητα όμως, το πολύ συχνό πλύσιμο έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς το δέρμα ερεθίζεται και τραυματίζεται.

Αντ ‘ αυτού, πλύνετε το πρόσωπό σας μία ή δύο φορές την ημέρα με χλιαρό νερό, ένα ήπιο καθαριστικό, και απαλές κινήσεις.

2. Μερικοί ασθενείς δεν αντιστέκονται στον πειρασμό και σπάνε τα σπυράκια. Ωστόσο, αυτό συνήθως οδηγεί σε περαιτέρω φλεγμονή. Αποφύγετε με κάθε τρόπο να πειράξετε τα σπυράκια και χρησιμοποιείστε ένα καθαριστικό και αλοιφή για να βοηθήσετε την συρρίκνωσή τους.

3. Μπορεί να έχετε ακούσει, ότι η κατανάλωση λιπαρών τροφών μπορεί να προκαλέσει έξαρση της ακμής. Μια σειρά από μελέτες έχουν δείξει, ότι τα τρόφιμα όπως τηγανητές πατάτες, χάμπουργκερ και η σοκολάτα δεν έχει καμία επίπτωση στην υγεία του δέρματός σας. Από την άλλη, η μειωμένη κατανάλωση γάλακτος και μια διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και πλούσια σε φυτικές ίνες και φρούτα έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετική για την ακμή.

4.Μην αφήσετε την ακμή χωρίς θεραπεία. Δεν θα φύγει από μόνη της. Η ακμή προκαλείται από φραγμένους πόρους του δέρματος. Αν οι πόροι φράξουν , τότε τα βακτήρια μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και να επιδεινώσουν την ακμή. Υπάρχουν πολλές θεραπείες, προτού φτάσετε σε ακραίες καταστάσεις.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πως μπορεί να θεραπευτεί η ακμή χωρίς φάρμακα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν