Αλεξανδρούπολη: Έλεγχος της νεογνικής βαρηκοΐας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο

  • Iatropedia
Στα εξειδικευμένα κέντρα αναφοράς για τον έλεγχο της νεογνικής βαρηκοΐας, συμπεριλαμβάνεται πια και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με τον Ανδρέα Δημόπουλο, μέλος του ευρωπαϊκού προγράμματος πρώιμης διάγνωσης βαρηκοΐας νεογνών.   Στο περιθώριο των διήμερων εκπαιδευτικών-ενημερωτικών δράσεων που πραγματοποιούνται από χθες στην Αλεξανδρούπολη στο πλαίσιο του προγράμματος, που στόχο έχει ο εν λόγω έλεγχος να γίνει καθολικός και μελλοντικά υποχρεωτικός, ο κ. Δημόπουλος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σύμφωνα με τα διεθνή στατιστικά στοιχεία τρία στα 1.000 παιδιά γεννιούνται με σοβαρά προβλήματα ακοής.  

«Αν προλάβουμε και διαγνώσουμε πρώιμα την πάθηση, από 0 έως 3 ετών, ηλικία που έχει την πλαστικότητα ο εγκέφαλος να αναπτύξει ακουστική εμπειρία, τότε υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης με κοχλιακά εμφυτεύματα ή με ακουστικά βαρηκοΐας ώστε το παιδί να αναπτύξει στην πορεία της ζωής του φυσιολογικά λόγο και ομιλία και να συνεχίσει την εξέλιξή του κανονικά. Σε διαφορετική περίπτωση η διαπίστωση της πάθησης γίνεται από τους γονείς, περίπου στα 3 χρόνια, ηλικία που οριακά επιτρέπει την όποια ιατρική παρέμβαση, ώστε το παιδί να έχει μία φυσιολογική ανάπτυξη» τόνισε. 

Η εξέταση των νεογνών και παιδιών γίνεται δωρεάν ήδη σε περισσότερα από 40 νοσοκομεία της χώρας, ενώ το κόστος τόσο του απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού όσο και των αναλωσίμων είναι σχετικά χαμηλό, σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο. «Αν υπολογίσει κανείς ότι ένας άνθρωπος που θα γεννηθεί κωφός στατιστικά κοστίζει στο δημόσιο από 300.000 μέχρι 500.000 ευρώ για όλη τη διάρκεια της ζωής του σκεφτείτε ότι αυτό το ποσό εξοικονομείται με την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της πάθησης, ενώ ταυτόχρονα έχουμε λιγότερους ανθρώπους που δεν ακούνε και δεν μπορούν να μιλήσουν όταν γίνουν ενήλικες».

Οι δράσεις πραγματοποιούνται πανελλαδικά, σε συνεργασία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και της Α' Ωτορινολαρυγγολογικής κλινικής της ιατρικής σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.