Αλαλούμ στο e-ΔΑΠΥ με τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν σήμερα την φοβερά ανοργάνωτη κατάσταση που επικρατεί με τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που στο εξής θα τα προμηθεύονται οι ασφαλισμένοι από τα φαρμακεία με συνταγή, ακριβώς όπως συμβαίνει με τα φάρμακα... Για να συμβεί απρόσκοπτα όμως αυτό, πρέπει να "φορτωθούν" στο e-ΔΑΠΥ οι κωδικοί και γενικά να οργανωθεί το σύστημα. Και ζητούν από τον ΕΟΠΥΥ παράταση της ισχύος του νέου συστήματος ώστε να γίνει πιο ομαλά η μετάβαση...

Σε επιστολή που απέστειλε σήμερα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρη Μπερσίμη και την οποία κοινοποιεί στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, επισημαίνει την πλήρη αναστάτωση που υπάρχει στους κόλπους των φαρμακοποιών εξαιτίας των τεράστιων προβλημάτων στη λειτουργία του e-ΔΑΠΥ.

Όπως τονίζει ο ΦΣΘ, η συντριπτική πλειοψηφία των ιατρών δεν γνωρίζουν και σε κάθε περίπτωση δεν συνταγογραφούν με τα νέα πρότυπα. Αλλά και όταν συνταγογραφήσουν σωστά, σε πολύ μεγάλο ποσοστό είναι αδύνατη η πρόσβαση των φαρμακοποιών στο σύστημα καταχώρησης για πολλούς και διαφορετικούς λόγους…
«Με λίγα λόγια υπάρχει ένα απόλυτο αλαλούμ που δεν μπορούμε να το ξεπεράσουμε. Μέχρι στιγμής δεν έχω συναντήσει φαρμακοποιό που να μπορεί να υλοποιήσει τη διαδικασία καταχώρησης των γνωματεύσεων», επισημαίνει στην επιστολή του ο ΦΣΘ.

Για τους παραπάνω λόγους ο ΦΣΘ ζητεί τους επόμενους δύο μήνες η διαδικασία χορήγησης και καταχώρησης των ιατροτεχνολογικών προϊόντων να γίνεται όπως και κατά τα προηγούμενα χρόνια. Ταυτόχρονα, προτείνει στο διάστημα αυτών των δύο μηνών να γίνουν όλες οι μηχανογραφικές προσαρμογές, να γίνουν όλα τα τεστ που θα επιβεβαιώνουν την ορθή και απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος και όταν επιβεβαιωθεί ότι όλα λειτουργούν άψογα, να ενταχθούν οι φαρμακοποιοί στις νέες διαδικασίες.

«Η μετάβαση από την προηγούμενη κατάσταση στη νέα δεν μπορεί να γίνει όσο το σύστημα παρουσιάζει τόσα πολλά προβλήματα και οι φαρμακοποιοί δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν και μάλιστα όχι εξαιτίας τους. Για το λόγο αυτό ζητάμε οι γνωματεύσεις που έχουμε συγκεντρώσει από 1/1/2017 – 28/2/2017 να υποβληθούν όπως κατά το παρελθόν και να εξοφληθούν μαζί με τις συνταγές Ιανουαρίου», καταλήγει στην επιστολή του ο ΦΣΘ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν