«Αλαλούμ» με τα φάρμακα από το…3ο Δελτίο Τιμών! Πάρτι ελλείψεων

  • Iatropedia
Αυτή η τιμολόγηση φαρμάκων σίγουρα δεν έχει προηγούμενο. Τρεις αλλαγές μέσα σε λίγα 24ωρα περιλαμβάνει το μενού. Αποτέλεσμα; Οι φαρμακευτικές εταιρείες να μην τιμολογούν γιατί θεωρούν ότι περιλαμβάνει λάθη, τα φαρμακεία να μην έχουν φάρμακα γιατί δεν τους παραδίδονται και οι φαρμακαποθήκες να προσπαθούν να καθυστερήσουν τη διακίνηση σκευασμάτων εξαιτίας των νέων τιμών. Άδειασαν ήδη πολλά ράφια από γνωστά και απαραίτητα φάρμακα. Δείτε ποια λείπουν και τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής γίνονται στην τιμολόγηση.

Την υπόθεση «νέο δελτίο τιμών» έχει αναλάβει αποκλειστικά τον τελευταίο μήνα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς. Στόχος του να εξοικονομηθούν 300, 400 ίσως και 500 εκατ. ευρώ. Ποιος ξέρει…

Άλλωστε ήδη η νέα τιμολόγηση φαρμάκων έχει από την περασμένη Τετάρτη τρεις… εκδοχές.

Μάλιστα το απόγευμα χθες Δευτέρα αναρτήθηκε στο διαδίκτυο άλλη μία η οποία περιλαμβάνει και πάλι λάθη. Πολλά φάρμακα μειώνονται χωρίς να ακολουθείται ο νόμος άλλα αυξάνονται και άλλα λαμβάνουν τιμή που προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν παγώσει την τιμολόγηση ζητώντας άμεσα αλλαγές, οι φαρμακαποθήκες παγώνουν επίσης την παράδοση παραγγελιών ενώ τα φαρμακεία ιδιωτικά και νοσοκομειακά, αρχίζουν να στερεύουν.

Είναι ενδεικτικό ότι το πάρτι ελλείψεων έχει ήδη ξεκινήσει και όπως αναφέρει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος της Αθήνας αυτή τη φορά οι ελλείψεις στα φάρμακα «έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και αποτελούν ρεκόρ στην ιστορία της ελληνικής αγοράς».

Σύμφωνα με τις καταγραφές του κλάδου φάρμακα όπως κορτιζονούχα, αντικαταθλιπτικά, αντιπαρκινσονικά, αντικαρκινικά, ινσουλίνες, καρδιολογικά και αντιθυρεοειδικά λείπουν από την αγορά.

Οι πιέσεις που ασκούνται πλέον για τον εξορθολογισμό των τιμών και την εξομάλυνση της αγοράς είναι ασφυκτικές και κατευθύνονται πλέον και στο Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές δεν είναι λίγα τα στελέχη που έχουν αποκτήσει πρόσβαση στο επιτελείο Σαμαρά και δίνουν αναλυτική αναφορά για το αλαλούμ που έχει προκληθεί στην αγορά.

Από την άλλη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς κάνει λόγο για «λίπος που υπήρχε μέχρι τώρα και που έπρεπε να κοπεί από τη φαρμακευτική αγορά» γεγονός βέβαια που έχει ανοίξει και τους ασκούς του Αιόλου στο ΠΑΣΟΚ που συμμετέχει και στην κυβέρνηση.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι δηλώσεις αυτές έχουν αποδέκτη και τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο αλλά και όλη την κυβερνητική πολιτική που ασκήθηκε τα προηγούμενα χρόνια και ζητούν να αποσαφηνισθεί η υπόθεση.

Δήμητρα Ευθυμιάδου