Ακριβό μου τσιγάρο! Πόσο κοστίζει το κάπνισμα στην Ελλάδα;

  • Iatropedia
Τσουχτερό όχι μόνο για την υγεία μας αλλά και για τα ταμεία του συστήματος υγείας αποδεικνύεται το κάπνισμα. Τι έδειξε έρευνα για τα οικονομικά του καπνίσματος

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Πανάκριβο τόσο για την υγεία μας όσο και για τα ταμεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποδεικνύεται το κάπνισμα καθώς κοστίζει σε χιλιάδες ζωές ετησίως ενώ επιβαρύνει με τουλάχιστον 1,8 δις ευρώ τις δαπάνες των νοσοκομείων.

Δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργείο Υγείας συνεπικουρούμενο από ειδικούς επιστήμονες μελετά την αύξηση των τιμών των τσιγάρων ακόμη και κατά 2 ευρώ, ποσό που θα κάνει και καλό στην υγεία μας αλλά και στον ΕΟΠΥΥ καθώς εξετάζεται ο φόρος αυτός να πηγαίνει υπέρ του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν από την Εθνική Επιτροπή Ελέγχου του Καπνίσματος του Υπουργείου Υγείας, την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών και την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, το κάπνισμα ευθύνεται στη χώρα μας για 199.028 εισαγωγές στα Δημόσια Νοσοκομεία, αντιπροσωπεύοντας το 8,9% του συνόλου των εισαγωγών.

Η συνολική δαπάνη των δημόσιων νοσοκομείων που οφείλεται στο κάπνισμα ανέρχεται σε 400.011.801€ – 554.123.300€, αντιπροσωπεύοντας το 7,7 – 10,7% του συνολικού προϋπολογισμού τους. Με βάση την αναγωγή αυτών των ποσοστών στο σύνολο της δαπάνης υγείας, εκτιμάται ότι το συνολικό άμεσο (ιατρικό) κόστος το οποίο αποδίδεται στο κάπνισμα ανέρχεται σε 1,76 δισεκατομμύρια € ετησίως, αντιπροσωπεύοντας ένα ποσοστό της τάξεως του 7,9% της συνολικής δαπάνης υγείας (με βάση μια συντηρητική εκτίμηση).

Αν στους υπολογισμούς αυτούς συμπεριληφθούν και οι έμμεσες δαπάνες (απώλειες παραγωγικότητας λόγω νοσηρότητας και θνησιμότητας), τότε η συνολική δαπάνη για την εθνική οικονομία και την κοινωνική παραγωγή εκτιμάται στα 3,27 δισεκατομμύρια € ετησίως (1,53% του ΑΕΠ, με τιμές βάσης το έτος 2011 και συντηρητικούς υπολογισμούς).

Γεγονός καθόλου τυχαίο αν σκεφτεί κανείς ότι στην Ελλάδα το κάπνισμα αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου για την υγεία του πληθυσμού, τόσο από πλευράς θνησιμότητας (17% των συνολικών θανάτων στις ηλικίες άνω των 30 ετών οφείλεται στο κάπνισμα), όσο και από πλευράς νοσηρότητας.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, το κάπνισμα ευθύνεται για το 12,9% του συνολικού φορτίου νοσηρότητας και θνησιμότητας στη χώρα, ποσοστό που ισοδυναμεί με την αθροιστική επίδραση των παραγόντων κινδύνου 5 έως 10 στη δεκάδα των κυριότερων αιτιών νοσηρότητας του ελληνικού πληθυσμού, δηλαδή της κατάχρησης οινοπνεύματος, της καθιστικής ζωής, της χαμηλής κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, των ναρκωτικών, της μη ασφαλούς γενετήσιας συμπεριφοράς και της έλλειψης σιδήρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εκτός ΕΟΠΥΥ οι γιατροί που δεν εξετάζουν ασφαλισμένους! Τι αναφέρεται σε επιστολή

Από κόσκινο και οι διαγνωστικές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ! Νέο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου

Έρχονται καινοτόμα φάρμακα με το σταγονόμετρο! Γιατί αργούν νέες θεραπείες για Έλληνες ασθενείς

Κλειτοριδεκτομή: Όταν η γυναίκα βιάζεται ψυχικά και ακρωτηριάζεται σωματικά

Οι ενοχλητικές άφτρες στο στόμα και πως να απαλλαγείτε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν