Ακριβέ μου διαβήτη: Πόσο στοιχίζει η “ζωή” των διαβητικών στη χώρα μας λόγω μνημονίου!

  • Iatropedia
Βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν πια χιλιάδες διαβητικοί που ζουν στη χώρα μας καθώς τα μνημόνια εκτόξευσαν τη συμμετοχή.

Μάλιστα όσοι επιλέγουν να θεραπευτούν με φάρμακα νέας γενιάς ή αντιμετωπίζουν και συνοδά νοσήματα καταβάλουν σχεδόν διπλασία χρήματα από την τσέπη τους σε σύγκριση με το παρελθόν για να παραμείνουν στη ζωή.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πλέον για τα φάρμακα των συνοδών νοσημάτων καταβάλουν το 25% της αξίας ενώ στο παρελθόν η συμμετοχή ήταν μηδενική.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Αθανασία Καρούνου το μηνιαίο κόστος για έναν διαβητικό κυμαίνεται από 50 έως 100 ευρώ ενώ πριν την κρίση και τα μνημόνιο δεν πλήρωνε τίποτε.

Άλλωστε η συμμετοχή είναι 10% για τα φάρμακα του διαβήτη τύπου 2 ενώ μόνο στην περίπτωση που κανείς γεννηθεί με διαβήτη τύπου 1 και είναι ινσουλινοεξαρτώμενος δεν απαιτείται συμμετοχή.

Βέβαια την περίοδο αυτή έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις των συλλόγων ασθενών με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας με στόχο να αλλάξει η επιβάρυνση.

Στο μεταξύ μέσα από 5 διαβητολογικά κέντρα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, θα ξεκινήσει έως το τέλος Σεπτεμβρίου η καταγραφή όλων των διαβητικών ασθενών της χώρας ώστε να είναι γνωστά όλα τα στοιχεία της νόσου. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί μητρώο ασθενών ώστε να μπορεί να χαραχθεί συγκεκριμένη πολιτική.

Το μητρώο θα δημιουργηθεί από το πανεπιστήμιο Αθηνών και Πελοποννήσου.

Άλλωστε σήμερα κατ’ εκτίμηση μόνο το υπουργείο Υγείας γνωρίζει ότι υπάρχουν περίπου 600.000 διαβητικοί στη χώρα μας χωρίς καμία περαιτέρω λεπτομέρεια.

Όπως τονίζει ο καθηγητής οικονομικών της Υγείας του πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κ.Σουλιώτης, «πρόκειται για μια βαθιά πολιτική που θα μας απαλλάξει από κάθετες μειώσεις σε φάρμακα και παροχές καθώς η πολιτεία θα έχει στα χέρια της όλα τα στοιχεία για τους ασθενείς».

Η διαδικασία δημιουργίας μητρώου διαβητικών ασθενών θα πραγματοποιηθεί σε πέντε κέντρα σε όλη τη χώρα υποχρεωτικά, 3 στην Αθήνα και 2 στη Θεσσαλονίκη.

Στα διαβητολογικά κέντρα των νοσοκομείων είτε ένας γιατρός είτε ένας υπάλληλος του νοσοκομείου θα καταγράφουν όλους τους ασθενείς καθώς και όλες τις παραμέτρους της νόσου όπως θεραπεία, νοσηλεία, συνοδά νοσήματα ηλικία κ.λ.π.

Εξάλλου έχει αποδειχθεί στην πράξη και σε άλλες χώρες ότι όπου υπάρχει μητρώο ασθενών το κόστος αντιμετώπισης της νόσου έπεσε κατακόρυφα .

Στο μεταξύ σύντομα ξεκινά και η δημιουργία μητρώου ασθενών για βαριά νοσήματα του πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε συνεργασία με το υπουργείο υγείας . Θα καταγραφούν οι Ηπατίτιδες Β και C, η μυελογενής λευχαιμία καθώς και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στο δρόμο οι γιατροί για την “Α.Ε.” Βορίδη! Γιατί αντιδρούν;

Πως θα πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ τους ιδιώτες γιατρούς! Όλη η διαδικασία

Μ.Βορίδης: «Μπαίνει φραγμός στις προληπτικές εξετάσεις όχι σε όλες»! Τι κόβεται

Παζάρια της τελευταίας στιγμής για το πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις! Τι αλλάζει