Ακριβά φάρμακα ξανά και από τα Νοσοκομεία!

  • Iatropedia
Ξεκινά σταδιακά ο εφοδιασμός των δημοσίων νοσοκομείων και πάλι με φάρμακα υψηλού κόστους. Μετά τη συμφωνία που επετεύχθη την Παρασκευή μεταξύ του υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένων φαρμακευτικών εταιρειών, η διάθεση των ακριβών φαρμάκων από τα φαρμακεία των νοσοκομείων θα γίνει τις επόμενες ημέρες σε πρωινά και απογευματινά ωράρια. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η ταλαιπωρία για τους χιλιάδες καρκινοπαθείς που όλο το προηγούμενο διάστημα δεν μπορούσαν να βρουν τα φάρμακά τους. Η τροφοδοσία των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε, αλλά δεν έχει ομαλοποιηθεί ακόμη με αποτέλεσμα να μην μπορούν ακόμη οι βαριά πάσχοντες να βρουν τα φάρμακά τους. Οι ουρές μάλιστα συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα με τους εκατοντάδες ασθενείς στις περισσότερες περιπτώσεις να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Πολλοί είναι αυτοί που έσπευσαν και σήμερα από νωρίς το πρωί να προμηθευτούν τις θεραπείες τους με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ήδη συνωστιμός και ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Και χθες κατά την πρώτη ημέρα διάθεσης των φαρμάκων παρουσιάσθηκαν σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση σε δύο ημέρες δηλαδή πιθανότατα αύριο Πέμπτη.

Ωστόσο η προσωρινή λύση που δόθηκε από τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας Χρήστο Κίττα με την αγορά αντικαρκινικών φαρμάκων από συγκεκριμένες εταιρείες με μετρητά δεν αναμένεται να κρατήσει πολύ καθώς η συμφωνία μπορεί να ισχύσει ουσιαστικά μέχρι να σχηματισθεί νέα κυβέρνηση.

Πάντως η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ διαβεβαιώνει ότι τα φαρμακεία του φορέα θα είναι έτοιμα να εξυπηρετήσουν όλους τους βαριά πάσχοντες άμεσα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η διαδικασία αποστολής παραγγελιών προς τις εταιρείες έχει ολοκληρωθεί ενώ ξεκίνησε η τροφοδοσία των φαρμακείων η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δύο ημερών.

Μάλιστα, χθες εξυπηρετήθηκαν πάνω από 100 ασθενείς, ενώ υποβλήθηκαν αιτήματα για προμήθεια φαρμάκων από εννέα ιδιωτικές κλινικές και, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και το ΕΣΥ, θα καλύπτονται και οι ανάγκες των δημοσίων νοσοκομείων της χώρας, σύμφωνα με τις προγραμματισμένες απαιτήσεις τους.

Τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ βρίσκονται σε Ομόνοια, Αμπελόκηπους (Παράσχου και Ασωπίου), Ρέντη (Πειραιώς και Κηφισού), Ν. Ιωνία (Παναγούλη 91), Πειραιά (Μπουμπουλίνας 7-13) και στη Θεσσαλονίκη (Αριστοτέλους 19).

Κατ΄ εξαίρεση, σήμερα Τετάρτη, τα Φαρμακεία στην Αττική θα παραμείνουν ανοικτά έως τις 19.00 (κανονικά λειτουργούν έως τις 2 το μεσημέρι τις Τετάρτες, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες από τις 8 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα)

Λίστα με τα φάρμακα που χορηγούνται και από ποια φαρμακεία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ, ενώ οι πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες από το μεσημέρι της Τετάρτης και στον τηλεφωνικό αριθμό 184.

Οι ασφαλισμένοι της επαρχίας προμηθεύονται τα φάρμακα από τις κατά τόπους μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ, μετά από παραγγελία.