Ακουστική περιγραφή κινηματογραφικών έργων για άτομα με μειωμένη όραση

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως ενημερώνει η πρόεδρος ΔΣ του ΚΕΑΤ, Παναγιώτα Λεωτσάκου, τα άτομα με προβλήματα όρασης θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν κινηματογραφικές ταινίες με ακουστική περιγραφή στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, το κοινό του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει δύο κλασικές κι αγαπημένες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου με όρους καθολικής προσβασιμότητας για όλους τους ανθρώπους. Πρόκειται για τα φιλμ «Μια ζωή την έχουμε», του Γιώργου Τζαβέλλα (Παρασκευή 04/11/2016 στις 17:15,Ολύμπιον) και «Ο Δράκος», του Νίκου Κούνδουρου (Σάββατο 12/11/2016 στις 13:00, Ολύμπιον).

Οι ταινίες αυτές θα προβληθούν με ακουστική περιγραφή [AD: Audio Description] για άτομα με αναπηρία όρασης και με υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους [SDH: Subtitles for the Deaf or hard of Hearing] με την επιμέλεια και πιστοποίηση της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία.

Επίσης, 17 ελληνικές ταινίες θα προβληθούν με υπότιτλους βάσει διαλόγων, έτσι ώστε να μπορούν να τις παρακολουθήσουν κωφοί και βαρήκοοι θεατές.

Στις αίθουσες θα είναι ευπρόσδεκτοι, φυσικά, και οι (σινεφίλ) σκύλοι οδηγοί τυφλών, ενώ το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα είναι διαθέσιμο σε γραφή Braille καθώς και σε μεγαλογράμματη γραμματοσειρά (με τη συνεργασία του Κέντρου Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσως Τυφλών – Παράρτημα Θεσσαλονίκης) και σε κώδικα QR. Επίσης, οι τελετές έναρξης, λήξης καθώς και οι δύο προβολές καθολικής προσβασιμότητας θα έχουν διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα [Ε.Ν.Γ.].

Το προσωπικό και οι εθελοντές του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εκπαιδεύτηκαν και στην εξυπηρέτηση των θεατών/τριών με αναπηρία και στην εξοικείωση με τη ζώσα κατάσταση της αναπηρίας, δημιουργώντας ένα φιλικό, εκτός από προσβάσιμο περιβάλλον.