«Άκου το Σώμα σου» για καλύτερη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Φαρμακοποιοί από όλη την χώρα με τον συντονισμό και την βοήθεια από το Ινστιτούτο Δια Βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών αλλά και την αμέριστη συμπαράσταση της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis Hellas, θα ενημερώνουν και θα στηρίζουν πολίτες για πρόληψη και έγκαιρη θεραπεία στον κατάλληλο γιατρό.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και η Novartis Hellas ανακοίνωσαν την εκστρατεία «Άκου το Σώμα Σου», μια σημαντική πρωτοβουλία με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για πρόληψη και σωστό έλεγχο μιας σειράς σημαντικών ασθενειών αλλά και την ορθή καθοδήγηση των ασθενών μέσα από το πρωτοβάθμιο σύστημα φροντίδας υγείας.

Το πρόγραμμα αναπτύσσεται σε δυο πυλώνες με τον πρώτο πυλώνα να αφορά στην εκπαίδευση των φαρμακοποιών όλης της χώρας, μέσα από διαδικτυακά σεμινάρια που διοργανώνονται από το Ινστιτούτο Δια Βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών (ΙΔΕΕΑΦ), υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στην υποστήριξη της εκστρατείας ενημέρωσης, από ιατρικές επιστημονικές εταιρίες, που θα προτρέπουν τα μέλη τους να υποδέχονται στα ιατρεία τους, ασθενείς που παραπέμπονται από φαρμακοποιούς, στο πλαίσιο της εκστρατείας για διαγνωστικές εξετάσεις όπως είναι οι σπιρομετρήσεις.

Οι εξετάσεις αυτές, θα διενεργούνται δωρεάν την πρώτη φορά.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος, απεύθυνε χαιρετισμό ενώ οι κκ Ιωάννης Μακρυγιάννης, Γενικός Γραμματέας Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και Πρόεδρος ΙΔΕΕΑΦ και Σεραφείμ Ζήκας, Μέλος Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και Γραμματέας ΙΔΕΕΑΦ, αναφέρθηκαν στον σημαντικό ρόλο του ΙΔΕΕΑΦ και στη συγκεκριμένη συνεργασία η οποία μπορεί να δημιουργήσει ένα δίκτυο προστασίας αδιάγνωστων ασθενών, με την συμμετοχή όλων των φαρμακοποιών, καλύπτοντας έτσι, σημαντικά κενά που μπορεί να παρουσιάζει το πρωτοβάθμιο σύστημα φροντίδας υγείας.

Από την πλευρά της, η Επικεφαλής Επικοινωνίας της Novartis Hellas, κα Φωτεινή Μπαμπανάρα δήλωσε: «Μέριμνά μας είναι η προσφορά της βέλτιστης θεραπείας και φροντίδας στον Έλληνα ασθενή. Άλλωστε όλες οι προσπάθειες της Novartis διεθνώς έχουν ως κύριο άξονα την τοποθέτηση των ασθενών στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων μας και προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε να επενδύουμε». Και συνέχισε τονίζοντας: «Το υψηλό επιστημονικό κύρος του φαρμακοποιού στην Ελλάδα είναι αδιαμφισβήτητο και μέσα από την πρωτοβουλία αυτή στοχεύουμε στο να ενισχυθεί και να αναδειχθεί ακόμα περαιτέρω ο ρόλος του ως σύμβουλος υγείας».

Αντιλαμβανόμενη τις δυσκολίες στην πρόσβαση των ασθενών για έλεγχο και επαναξιολόγηση της ασθένειάς τους, που συμβάλλουν στην ελλιπή και καθυστερημένη διάγνωση, η Novartis Hellas είχε ξεκινήσει ήδη από την προηγούμενη χρονιά τη δημιουργία και τοποθέτηση στο χώρο των φαρμακείων ειδικών εκθετηρίων (stands) , τα οποία μέσα και από σχετικά βίντεο και ενημερωτικές αφίσες, ενημερώνουν για ασθένειες όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και ο Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου II.

Σε στενή πλέον συνεργασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, με την πρωτοβουλία αυτή αναδεικνύεται ο ρόλος του φαρμακοποιού ως σύμβουλος υγείας που βρίσκεται δίπλα στον ασθενή.

Η εκστρατεία ενημέρωσης «‘Άκου το Σώμα σου» και οι δράσεις υποστήριξής της, θα εξελίσσονται μέσα στη χρονιά και σταδιακά θα εμπλουτίζονται με επιπλέον υπηρεσίες υγείας για τους ασθενείς.

Η Novartis παρέχει καινοτόμες λύσεις στις αναδυόμενες ανάγκες των ασθενών και των κοινωνιών. Με έδρα στη Βασιλεία της Ελβετίας, η Novartis διαθέτει ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο που καλύπτει άριστα αυτές τις ανάγκες: καινοτόμα φάρμακα, οφθαλμολογικές θεραπείες και οικονομικώς συμφέροντα γενόσημα φάρμακα.
Η Novartis είναι η μόνη εταιρεία που κατέχει ηγετικές θέσεις σε αυτούς τους τομείς. Το 2014 οι πωλήσεις του Ομίλου ανήλθαν στα 58 δισ. δολάρια, ενώ επενδύθηκαν περίπου 10 δισ. δολάρια σε δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης. Οι εταιρείες του Ομίλου Novartis απασχολούν περίπου 120.000 εργαζομένους και τα προϊόντα τους διατίθενται σε περισσότερες από 180 χώρες του κόσμου.