Ακμή: Πόσο χρόνο θεραπείας απαιτεί;

  • Iatropedia
Η ακμή ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους και κυρίως τους νέους. Η ακμή μπορεί να αντιμετωπιστεί, αλλά συνήθως χρειάζεται χρόνος. Γι αυτό μην απελπίζεστε. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί πότε θα δείτε αποτέλεσμα στις συνήθεις θεραπείες.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Όποια και αν είναι η θεραπεία για την ακμή που ακολουθείτε, είναι φυσιολογικό να διαρκέσει τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες, για να υπάρχει κάποια αξιοσημείωτη βελτίωση στο δέρμα. Υπάρχει συχνά μια καλή ανταπόκριση στη θεραπεία έξι εβδομάδων.

Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν έως και τέσσερις μήνες (μερικές φορές και περισσότερο) για μέγιστη απόκριση σε μία θεραπεία, καθώς και για να καθαρίσει εντελώς το δέρμα.

Ο πιο συνηθισμένος λόγος αποτυχίας της θεραπείας είναι γιατί μερικοί άνθρωποι παραιτούνται της προσπάθειας, αν δε δουν άμεσα αποτελέσματα.

Επομένως, αν δεν υπάρχει βελτίωση μετά από έξι εβδομάδες, μην απελπίζεστε. Σε συνεργασία με το γιατρό σας προσαρμόστε τη θεραπευτική προσέγγιση ή διαλέξτε διαφορετική αγωγή.

Μόλις καθαρίσει το δέρμα και αφού οι κηλίδες έχουν φύγει ή έχουν μειωθεί κατά πολύ, είναι σύνηθες να συνεχίσετε με θεραπεία συντήρησης για την πρόληψη της ακμής. Η συντήρηση μπορεί να κρατήσει μέχρι και 5 χρόνια.

Επί της ουσίας, θα συνεχίζετε να παίρνετε την ίδια φαρμακευτική αγωγή απλά σε μικρότερες δόσεις. Ωστόσο, καλό είναι να μην χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά τοπικά ή σε κάψουλες ως θεραπεία συντήρησης . Κι αυτό γιατί η μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικών μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πως μπορεί να θεραπευτεί η ακμή χωρίς φάρμακα;