AIDS: Υπογράφηκε  η απόφαση για την προληπτική χορήγηση φαρμάκων (PrEP) – Πώς θα γίνεται

  • Ρούλα Τσουλέα
PrEP
Ποιοι γιατροί θα συνταγογραφούν τα φάρμακα, πως θα προστατεύεται η ανωνυμία των δικαιούχων.

Από τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων, χωρίς κόστος για τους δικαιούχους,  με κωδικό αριθμό και αποκλειστικά με ιατρική συνταγή θα χορηγείται η προληπτική αντιρετροϊκή αγωγή (PrEP) σε όσους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS.

Αυτά προβλέπει, μεταξύ άλλων, η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που υπέγραψαν τα υπουργεία Υγείας, Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Με την ΚΥΑ  θεσπίζεται ουσιαστικά η διαδικασία προληπτικής διάθεσης αντιρετροϊκών φαρμάκων, με στόχο την προστασία ατόμων που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν από τον ιό HIV.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η επονομαζόμενη αγωγή για προφύλαξη πριν από την έκθεση στον ιό (Pre–Exposure Prophylaxis – PrEP) θα δίδεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία Δημοσίων Νοσοκομείων. Επιπλέον, δεν θα έχει κόστος για τους δικαιούχους.

Η αγωγή θα  χορηγείται σε άτομα που για οποιονδήποτε λόγο, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό. Για να λάβει κάποιος την προληπτική αγωγή, θα κάνει ειδικές εξετάσεις ανά τρεις μήνες. Αυτό είναι απαραίτητο για να βεβαιώνεται πως είναι αρνητικός στον ιό HIV, καθώς αυτό αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη συνταγογράφηση της αγωγής.

Η συνταγογράφηση της PrEP γίνεται αποκλειστικά από ιατρούς με ειδικότητα:

  • Παθολογίας
  • Γενικής ιατρικής
  • Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας
  • Μαιευτικής-Γυναικολογίας

Επιπλέον, ο/η ιατρός που συνταγογραφεί έχει τη δυνατότητα χορήγησης επαναλαμβανόμενων συνταγών έως και 3μηνης διάρκειας.

Κωδικός αριθμός αντί για όνομα

Για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ο ΑΜΚΑ του δικαιούχου, κατά την καταχώρηση της συνταγής στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, θα ψευδωνυμοποιείται από το σύστημα, μέσω της δημιουργίας ενός Κωδικού Αριθμού Δικαιούχου.

Εν συνεχεία θα συνταγογραφείται ηλεκτρονικά η PrEP, βάσει των ψευδωνυμοποιημένων στοιχείων. Αντίστοιχα, στη συνταγή θα εμφανίζονται αποκλειστικά τα ψευδωνυμοποιημένα στοιχεία του δικαιούχου (Κωδικός Αριθμός Δικαιούχου). Πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των δικαιούχων θα έχει αποκλειστικά ο/η ιατρός που συνταγογραφεί την PrEP.

Δικαίωμα εκτέλεσης των συνταγών αυτών θα έχουν οι φαρμακοποιοί των φαρμακείων στα δημόσια νοσοκομεία που εκτελούν συνταγές αντιρετροϊκών φαρμάκων. Κάθε συνταγή θα εκτελείται χωριστά ανά μήνα από τον φαρμακοποιό του νοσοκομείου.

Ειδικότερες λεπτομέρειες για το είδος των εξετάσεων που θα πρέπει να διενεργούνται, τα αντιρετροϊκά σχήματα και σκευάσματα που θα χορηγούνται κ.λπ., προβλέπονται στο ιατρικό πρωτόκολλο για την PrΕP, που εκδίδεται και περιοδικά επικαιροποιείται από το Αυτοτελές Τμήμα Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και Μητρώων Ασθενών του Υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Φωτογραφία: iStock