AIDS: Παγκόσμια Ημέρα με μηνύματα και αύξηση κρουσμάτων για την Ελλάδα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως αναφέρουν ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», το «Κέντρο Ζωής» και η «PRAKSIS», η Ελλάδα παραμένει μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που δε διαθέτει και δεν υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το HIV/AIDS. Τα υψηλά ποσοστά διαγνώσεων σε προχωρημένο στάδιο εξέλιξης της νόσου, η κλιμακούμενη έλλειψη αντιρετροϊκών φαρμάκων στα φαρμακεία των νοσοκομείων της χώρας, η έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και αντιδραστηρίων για τη μέτρηση του ιικού φορτίου και οι ανεπαρκείς παρεμβάσεις από την πλευρά της πολιτείας για την προαγωγή της ενημέρωσης, της πρόληψης και της τακτικής εξέτασης και για την καταπολέμηση του στίγματος, που βασίζονται κατά κύριο λόγο στις πρωτοβουλίες των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σχηματοποιούν το πλαίσιο των προκλήσεων που πρέπει να απαντηθούν.

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», το «Κέντρο Ζωής» και η «PRAKSIS» διοργανώνουν συνέντευξη τύπου σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα AIDS στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων. Την τελευταία πενταετία,ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS στη χώρα μας έχει αυξηθεί συνολικά κατά περίπου 50%, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ. Η επιδημική έκρηξη της περιόδου 2011-12 στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών έχει αναχαιτιστεί τουλάχιστον προς το παρόν, όμως τόσο η πολιτεία, όσο και η κοινωνία των πολιτών οφείλουν να παραμένουν σε εγρήγορση με στοχευμένες παρεμβάσεις. Αντίστοιχες δράσεις απαιτούνται για όλες τις ευάλωτες στον HIV κοινωνικές ομάδες, όπως οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, όπου ο ετήσιος αριθμός των νέων διαγνώσεων παραμένει υψηλός, καθώς και προς το γενικό πληθυσμό.Επίσης τελευταίες έρευνες αναδεικνύουν κρυμμένες ευπάθειες και καταδεικνύουν την ανάγκη δημιουργίας καινοτόμων προγραμμάτων πρόληψης για πληθυσμούς όπως οι μεταναστευτικοί, στους οποίους κατά πλειοψηφία μεταδίδεται ο ιός στη χώρα προορισμού και όχι στη χώρα καταγωγής.

Η Ελλάδα παραμένει μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που δε διαθέτει και δεν υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το HIV/AIDS. Τα υψηλά ποσοστά διαγνώσεων σε προχωρημένο στάδιο εξέλιξης της νόσου, η κλιμακούμενη έλλειψη αντιρετροϊκών φαρμάκων στα φαρμακεία των νοσοκομείων της χώρας, η έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και αντιδραστηρίων για τη μέτρηση του ιικού φορτίου και οι ανεπαρκείς παρεμβάσεις από την πλευρά της πολιτείας για την προαγωγή της ενημέρωσης, της πρόληψης και της τακτικής εξέτασης και για την καταπολέμηση του στίγματος, που βασίζονται κατά κύριο λόγο στις πρωτοβουλίες των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σχηματοποιούν το πλαίσιο των προκλήσεων που πρέπει να απαντηθούν.
Στη συνέντευξη τύπου θα παρουσιασθούν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα από εκπρόσωπο του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ οι τρεις οργανώσεις θα παρουσιάσουν μία συνολική επιτήρηση των κοινωνικών εξελίξεων αναφορικά με το HIV/AIDSστην Ελλάδα και των αντίστοιχων πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί από την πλευρά των ασθενών και της κοινωνίας των πολιτών. Η συνέντευξη τύπου θα κλείσει με την βράβευση σε δημόσιο πρόσωπο για τη συμβολή του στην αποστιγματοποίηση των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS.

Σήμερα στις 19:00, μέλη και εθελοντές των οργανώσεων θα συναντηθούν στο Μοναστηράκι, όπου θα σχηματίσουν στην πλατεία την κόκκινη κορδέλα, σύμβολο ευαισθητοποίησης για το AIDS.

Πλέγμα δράσεων ενημέρωσης, καταπολέμησης του στίγματος και προαγωγής της τακτικής εξέτασης, με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου –Παγκόσμια Ημέρα AIDS-, υλοποιεί ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή». Παράλληλα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) υλοποιεί εκστρατεία πρόληψης για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τον HIV/AIDS. Το θέμα της ενημερωτικής καμπάνιας είναι για τρίτη συνεχή χρονιά η φράση «Μηδενισέ το» μέσω της δημιουργίας διαδικτυακού εθελοντισμού, όπου οι συμμετέχοντες ενημερώνουν ο ένας τον άλλο σχηματίζοντας ένα κίνημα όπου διαχέεται η πληροφορία από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε μια συμβολική κίνηση ευαισθητοποίησης οι τρεις μεγαλύτεροι δήμοι της χώρας, Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Πατρέων, θα τοποθετήσουν αύριο ειδικά μεγάλα πανό στις προσόψεις των δημαρχιακών μεγάρων με το μήνυμα «Όνειρό μας να δώσουμε τέλος στο HIV/AIDS». Παράλληλα, με πρωτοβουλία της «Θετικής Φωνής», το απόγευμα της 1ης Δεκεμβρίου θα αποτυπωθεί στο Λευκό Πύργο με ειδικό φωτισμό λέιζερ η κόκκινη κορδέλα, που συμβολίζει την προσπάθεια ευαισθητοποίησης για το AIDS.

Επιπλέον, τα Κέντρα Πρόληψης για τον HIV «Checkpoint» θα παρέχουν δωρεάν εξετάσεις HIV και διανομή δωρεάν προφυλακτικών και ενημερωτικού υλικού προς τους δημότες οκτώ πόλεων, και συγκεκριμένα, αύριο θα βρίσκονται στον Πύργο, στην Αμαλιάδα, στην Κατερίνη και στο Βόλο, την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, στην Πάτρα και στο Αίγιο και την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου στο Μεσολόγγι και στο Αντίρριο. Στην Αθήνα, μέλη και εθελοντές της «Θετικής Φωνής» θα διανέμουν ενημερωτικό υλικό και δωρεάν προφυλακτικά στο Περιστέρι, στο Αιγάλεω, στην Πανόρμου, στον Ευαγγελισμό, στη Δάφνη, στον Άγιο Δημήτριο, στη Νερατζιώτισσα, στο Μαρούσι, στους Αμπελόκηπους, στον Κεραμεικό, στη Νέα Σμύρνη, στο Χαλάνδρι, στη Γλυφάδα, στο Πάντειο, στη Νομική Σχολή, στο Τ.Ε.Ι. Αθήνας και στο Οικονομικό Πανεπίστημιο.

Το απόγευμα της 1ης Δεκεμβρίου το ραντεβού δίνεται στις 18:30 στο Μοναστηράκι, όπου μέλη και εθελοντές της «Θετικής Φωνής», του «Κέντρου Ζωής» και της «PRAKSIS» θα σχηματίσουν στην πλατεία την κόκκινη κορδέλα, σύμβολο ευαισθητοποίησης για το AIDS. Στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχες δράσεις θα λάβουν χώρα στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Μηχανιώνα, στο Ελευθέριο-Κορδελιό και στην Καλαμαριά. Τοπικές, συνεργαζόμενες οργανώσεις θα διανέμουν ενημερωτικό υλικό και δωρεάν προφυλακτικά σε κεντρικά σημεία στην Πάτρα, στο Ηράκλειο, στη Λάρισα, στα Ιωάννινα, στην Καβάλα, στην Χαλκίδα, στη Ρόδο, στα Χανιά, στην Τρίπολη, στη Λήμνο, στη Λευκάδα, στα Γρεβενά, στον Βόλο, στο Κιλκίς, στις Σέρρες, στην Κοζάνη, στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή, στην Ορεστιάδα, στην Αλεξανδρούπολη και στα Μουδανιά Χαλκιδικής.

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» επιχειρεί την ενίσχυση του δημόσιου διαλόγου και διεκδικεί την ικανοποίηση των αιτημάτων των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, εστιάζοντας στη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης στην αντιρετροϊκή αγωγή, στην υιοθέτηση από την Ελλάδα των διεθνών και ευρωπαϊκών κατευθυντήριων οδηγιών, που υποδεικνύουν την πρώιμη έναρξη αντιρετροϊκής θεραπείας από τη στιγμή της διάγνωσης, στην αντιμετώπιση του προβλήματος υποστελέχωσης και έλλειψης αντιδραστηρίων για την μέτρηση του ιικού φορτίου, καθώς και αναλώσιμου ιατρικού υλικού που παρατηρείται σε Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων, στην χάραξη και υλοποίηση ενός νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το HIV/AIDS, που θα καλύπτει στρατηγικά όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την εξάπλωση του ιού, την υποστήριξη των οροθετικών ατόμων και την πρόληψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν