Άγριο κούρεμα φαρμάκων κατά 12 δις

  • Iatropedia
Με λιγότερα φάρμακα θα πρέπει να περάσουν το 2012 οι έλληνες ασθενείς καθώς τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας σε συνεννόηση με την Τρόικα μειώνουν περαιτέρω τη φαρμακευτική δαπάνη.

Η αποκάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τις 20 μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες της χώρας.

Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός υγείας είχε δηλώσει ότι θα μειωθεί η δαπάνη των φαρμάκων κατά 900 εκατ. ευρώ το 2012, δηλαδή από 4,1 δις θα έφθανε στα 3,2 δις.

Ωστόσο κατά τη συνάντηση με τις φαρμακευτικές εταιρείες η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθ.Δρέττα, προχώρησε ένα βήμα παρακάτω: «οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «τα νούμερα θα είναι μικρότερα από αυτά που είχαμε υπολογίσει. Θα πάρουμε όποια μέτρα χρειασθεί μέσα στο 2012 για τα φάρμακα για να μην επιβαρύνουμε τα ασφαλιστικά Ταμεία».

Σύμφωνα με την κ.Δρέττα αν δε ληφθούν μέτρα μέσα στη χρονιά, η τρόικα προβλέπει ότι η φαρμακευτική δαπάνη θα αξίζει τα 4 δις ευρώ.

Για το λόγο αυτό ο Ανδρέας Λοβέρδος προωθεί τα γενόσημα-αντίγραφα φάρμακα τα οποία θα πρέπει να φθάσουν στο 50% στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Κάθε ιδιώτης γιατρός θα πρέπει τα μισά φάρμακα που συνταγογραφεί να είναι γενόσημα. Σε περίπτωση που θα ξεπερνά το όριο για τα πρωτότυπα (πάνω από 50%) σε συγκεκριμένες 10 κατηγορίες ασθενειών, τα φάρμακα δε θα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά Ταμεία και οι ασθενείς θα πρέπει να τα πληρώνουν από την τσέπη τους.

Πάντως το ποσοστό του 50% στα γενόσημα θεωρήθηκε από πολλούς εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας ως ανέφικτος στόχος.

Σχετικά με τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος Κωνσταντίνος Φρουζής τονίζει:

«Όχι άλλα μέτρα εις βάρος του Φαρμάκου! Η Επιχειρηματικότητα και η Απασχόληση στη χώρα μας οδηγείται σε κατάρρευση και το Σύστημα Υγείας οδηγείται σε τέλμα.

Το ΥΥΚΑ έχει «κυνηγήσει» απίστευτα τις φαρμακευτικές εταιρίες (δυσανάλογα με το μερίδιο που τους αναλογεί) και οι επιπτώσεις αυτών των μέτρων στον κλάδο μας είναι παραπάνω από εμφανείς στην Απασχόληση και τις επενδύσεις μας.

Σε αντίθεση με την γενική αντίληψη, ο φαρμακευτικός κλάδος έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από οριζόντιες μειώσεις τιμών ή rebates και ρυθμιστικές παρεμβάσεις που εξουθενώνουν το φάρμακο και τις επιχειρήσεις και υπονομεύουν την Απασχόληση και την Ανάπτυξη (-35% στο δημόσιο φαρμακευτικό προϋπολογισμός σε 2 χρόνια)».

Κατά τον κ.Φρουζή όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που ο φαρμακευτικός προϋπολογισμός των Ταμείων για το 2011 αποτέλεσε μόνο το 16% των συνολικών δαπανών υγείας, δηλαδή ανήλθε στα 3,6 δις ευρώ έναντι 22 δις (10% του ΑΕΠ) της συνολικής δαπάνης υγείας.

Σε ότι αφορά στα νοσοκομεία, τα στοιχεία είναι ανάλογα, εξηγεί ο κ.Φρουζής «Οι δαπάνες των νοσοκομείων για το 2011 υπολογίζονται στα 6 δις ευρώ κι από αυτά, μόνο τα 780 εκατομμύρια, δηλαδή το 13%, αντιστοιχεί σε φάρμακα».