Αγλαΐα Κυριακού: ΕΔΕ διέταξε ο Θ. Πλεύρης για την καταγγελία κακοποίησης 7χρονου από 14χρονο

  • Γιάννα Σουλάκη
διφθερίτιδα
Ένα πολύ σοβαρό χρόνιο πρόβλημα που έχει επανειλημμένα καταγγελθεί από τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τους δημοσιογράφους, αναδείχθηκε σήμερα στη χειρότερη εκδοχή του. Σύμφωνα με την καταγγελία, δύο παιδιά που "φιλοξενούνται προσωρινά" στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού", δηλώνουν ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από ένα άλλο ανήλικο, ηλικίας 14 ετών. Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το περιστατικό διέταξε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μετά τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για το νοσοκομείο Π & Α Κυριάκου έδωσε εντολή για να διενεργηθεί άμεσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ).

Το περιστατικό έγινε χθες Τρίτη (15/11) στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, σύμφωνα με το ρεπορτάζ που είδε το φως της δημοσιότητας στην εκπομπή LIVE NEWS, στο Mega. Στο ίδιο νοσοκομείο φιλοξενούνται τόσο ο 7χρονος όσο και ο 14χρονος με εισαγγελική εντολή, ενώ δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας.

Είναι όλα παιδιά εγκαταλελειμμένα από την Πολιτεία, «παρκαρισμένα» στα νοσοκομεία Παίδων. Παιδιά που δεν νοσηλεύονται λόγω ασθένειας, αλλά φιλοξενούνται «προσωρινά» μετά από εισαγγελική εντολή, με την οποία αφαιρέθηκε η επιμέλεια από τους γονείς τους. Η έλλειψη κατάλληλων προνοιακών δομών για την φιλοξενία αυτών των παιδιών, έχει επανειλημμένα καταγγελθεί από τους εργαζόμενους του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 7χρονος είπε στην μητέρα του ότι τον παρενόχλησε ο 14χρονος στις τουαλέτες. Στη συνέχεια ένας άνδρας, ο οποίος δήλωσε πατέρας του παιδιού, βρέθηκε στο νοσοκομείο και… ξυλοκόπησε τον 14χρονο! Η μητέρα αρνήθηκε στη συνέχεια ότι ο άνδρας αυτός ήταν ο άνδρας της και δήλωσε στους αστυνομικούς ότι είναι ο νονός του 7χρονου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ώρα που οι άνδρες της αστυνομίας διενεργούσαν την ανάκριση, παρουσιάστηκε και ένα 13χρονο κορίτσι, το οποίο υποστηρίξε επίσης,  ότι ο 14χρονος το παρενόχλησε.

Η Αστυνομία ενημερώθηκε για το συμβάν και στη συνέχεια την υπόθεση ανέλαβε η υποδιεύθυνση Ανηλίκων της Ασφάλειας. Αυτή τη στιγμή η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο των καταθέσεων.

ΠΟΕΔΗΝ: Είχαμε προειδοποιήσει

Μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ, έκανε λόγο για τραγικά περιστατικά, «που όμως είχαμε επισημάνει ότι θα συμβούν».

«Δεν έχει καμία ευθύνη το νοσοκομείο, τα παιδιά θα έπρεπε να βρίσκονται σε προνοιακές μονάδες», τόνισε.

Όπως κατήγγειλε ο κ. Γιαννάκος, τα νοσοκομεία που με εισαγγελική εντολή αναγκάζονται να φιλοξενούν παιδιά, καταλήγουν να τα κρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα άλλα παιδιά που καταφεύγουν εκεί με προβλήματα υγείας, να νοσηλεύονται σε ράντζα.

«Τα παιδιά που φιλοξενούνται πολύ καιρό λειτουργούν ως ομάδες και εμφανίζουν παραβατική συμπεριφορά», είπε ο κ. Γιαννάκος.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε τα γεγονότα, όπως του μεταφέρθηκαν από τους εργαζομένους στο «Παίδων», σημειώνοντας ότι το νοσοκομείο δε φέρει καμία ευθύνη.

ΠΟΕΔΗΝ: 81 παιδιά παρατημένα στα Παίδων μετά από εισαγγελική εντολή

Αύξηση παρουσιάζουν τα κακοποιημένα παιδιά που φιλοξενούνται «προσωρινά» μετά από εισαγγελική εντολή στα τρία μεγαλύτερα Παιδιατρικά Νοσοκομεία της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα μόλις πριν από 5 ημέρες, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Η αύξηση αυτή οφείλεται, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, στην αυξημένη ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μετά τα απανωτά περιστατικά κακοποίησης παιδιών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Ωστόσο, τα παιδιά αυτά δεν διαβιούν σε κατάλληλες συνθήκες στο νοσοκομειακό περιβάλλον.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ,  81 παιδιά παραμένουν στα Παίδων «Η Αγία Σοφία», «Αγλαϊα Κυριακού» και «Αγία Σοφία», καθώς δεν υπάρχει κατάλληλη δομή να τα φιλοξενήσει.

«Μετά τα αποτρόπαια που έρχονται στο φως με τους βιασμούς που υπέστη η 12χρονη φαίνεται ότι υπάρχει μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία και ενεργοποιούνται ταχύτερα οι μηχανισμοί. Όλο και περισσότερα παιδιά από κάθε είδους κακοποίηση καταλήγουν με εισαγγελική εντολή να φιλοξενούνται στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία.

Ελλείψει προνοιακών μονάδων παραμένουν στα παιδιατρικά νοσοκομεία πολύ καιρό διαταράσσοντας τη λειτουργία των παιδιατρικών νοσοκομείων και μάλιστα σε περίοδο που αυξάνουν οι προσελεύσεις παιδιών με λοιμώξεις, γρίπη, κορονοϊό», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

ΠΟΕΔΗΝ: Παραμένουν στα νοσοκομεία επί μήνες

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, το περιβάλλον για τα φιλοξενούμενα παιδιά είναι ακατάλληλο. «Χωρίς να φταίνε συγκροτούν ομάδες και κάνουν ζημιές, ενοχλούν νοσηλευόμενα παιδάκια, μεταφέρουν ιώσεις κ.α. Έρχονται με εισαγγελική εντολή για εξετάσεις λίγων ημερών και μπορεί να παραμείνουν στα παιδιατρικά επί μήνες. Το προσωπικό των παιδιατρικών νοσοκομείων κάνει ότι μπορεί, αλλά δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε τέτοιες καταστάσεις», τονίζει ο ίδιος.

Για να φιλοξενηθούν τα παιδιά στα τρία νοσοκομεία της Αττικής, συχνά αναγκάζονται να βάλουν και ράντζα, λέει η ΠΟΕΔΗΝ.

Αναλυτικά,  στο «Αγλαϊα Κυριακού» φιλοξενούνται 33 παιδιά, στο Παίδων Πεντέλης φιλοξενούνται 20 παιδιά και στο «Αγία Σοφία» φιλοξενούνται 28 παιδιά με εισαγγελική εντολή.

«Χθες το μεσημέρι ένα παιδί που φιλοξενείται με εισαγγελική εντολή στο Παίδων Πεντέλης προκάλεσε ζημιές με πέτρες σε αυτοκίνητα δυο συναδέλφων. Δεν φταίνε τα παιδιά. Αλλά ούτε το προσωπικό και τα άλλα νοσηλευόμενα παιδάκια στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Πρέπει να υπάρξουν προνοιακές μονάδες για να φιλοξενούνται αυτά τα κακοποιημένα παιδιά με αξιοπρέπεια», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

Με πληροφορίες από Newsit.gr, Megatv.gr