Αγαπηδάκη: Οι δύο άξονες του προγράμματος για την παιδική παχυσαρκία

  • Γιάννα Σουλάκη
Αγαπηδάκη
Στόχος μας είναι τα παιδιά να μάθουν να αγαπούν τον εαυτό τους, ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα είναι η παχυσαρκία και όχι μια ατομική επιλογή, όπως συνηθίζουμε να λέμε, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναφερόμενη στο πρόγραμμα κατά της παιδικής παχυσαρκίας το οποίο εκπονεί το Υπουργείο Υγείας.

«Μόλις το 50% των παιδιών στη χώρα μας και γενικότερα του πληθυσμού καταναλώνει καθημερινά φρούτα και μόνο το 53% λαχανικά. Να πω ότι η παχυσαρκία είναι ένα φαινόμενο πολυπαραγοντικό και όχι μια ατομική επιλογή, όπως συνήθως νομίζουμε. Άρα, είναι και επιστημονικά λάθος να κατηγορούμε το άτομο που είναι παχύσαρκο. Δεν πρόκειται για μια επιλογή. Πρόκειται για το αποτέλεσμα πολλών παραγόντων στη ζωή και στο σώμα ενός ανθρώπου και ειδικά όταν μιλάμε για παιδιά» δήλωσε η ίδια.

Επίσης, η κα Αγαπηδάκη δεν παρέλειψε επίσης να υπογραμμίσει πως είναι προφανές πως δεν πρέπει να στιγματίζουμε τα παιδιά «όχι μόνο δεν έχει αποτέλεσμα αλλά είναι ανήθικο και επιστημονικά επαναλαμβάνω λανθασμένο», σημείωσε  μιλώνατας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8.

Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Μετά το πρόγραμμα παιδικής παχυσαρκίας  θα ξεκινήσει και το αντίστοιχο πρόγραμμα για ενήλικες, με δωρεάν υπηρεσίες υγείας στους πολίτες και την υποστήριξη ψυχολόγων, διατροφολόγων και όλες τις εμπλεκόμενες ειδικότητες.

Σύμφωνα με έρευνες στη χώρα μας υπέρβαροι ή παχύσαρκοι είναι το 63% των ενηλίκων, ενώ παγκοσμίως ένας στους έξι ενήλικες και ένα στα 11 παιδιά αντιμετωπίζουν την παχυσαρκία.

«Το πρόγραμμα έχουμε δύο βασικούς άξονες που συγκεντρώνονται οι στόχοι μας. Πάμε να αλλάξουμε αντιλήψεις και πάμε να αλλάξουμε συνήθειες. Έχουμε και τους παππούδες, τις γιαγιάδες μας που μας αγαπάνε και που θεωρούν-αυτό έχουν δείξει έρευνες-τα παιδιά που είναι παχύσαρκα ως κανονικού βάρους και τα παιδιά που είναι κανονικού βάρους ως λιποβαρή, οπότε καταλαβαίνετε ότι υπάρχει μια πίεση για κατανάλωση παραπάνω μερίδων φαγητού. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αλλάξουμε σε επίπεδο αντιλήψεων», είπε η κα. Αγαπηδάκη.

Ερωτηθείσα για το ζήτημα της πρόσβασης των παιδιών σε αθλητικά σωματεία και τη σημασία της άθλησης και της γυμναστικής στο σχολείο, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας σημείωσε

«χρειάζεται μια επαναπροσέγγιση και το συζητάμε με το Υπουργείο Παιδείας προς αυτή την κατεύθυνση. Επιλέγουμε ομαδικά αθλήματα κατά βάση για να δώσουμε δωρεάν τη δυνατότητα στα παιδιά προκειμένου να αναπτύξουν και κοινωνικές δεξιότητες. Ζούμε μαζί, είμαστε μέλη μιας ομάδας. Ο στόχος λοιπόν, του προγράμματος δεν είναι να γεμίσουμε τα παιδιά με «πρέπει» στο κεφάλι τους, αλλά να τους μάθουμε έναν άλλο τρόπο να φροντίζουν, να αποδέχονται και να αγαπούν τον εαυτό τους. Αυτό είναι αυτό το πρόγραμμα τελικά».

Πηγή: ΕΡΤnews, Πρώτο Πρόγραμμα