Αύξηση των θανάτων από καρκίνο του προστάτη λόγω ανεργίας…

  • Iatropedia
Πέραν των κοινωνικο-οικονομικών επιπτώσεών της, η ανεργία φαίνεται πως έχει και μια άλλη, πολύ πιο σκοτεινή πτυχή, διαπιστώνουν τώρα Βρετανοί ερευνητές.

Η ανεργία καθίσταται πλέον υπόλογη και για την αύξηση της θνησιμότητας από την συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, υποστηρίζουν ερευνητές, παρατηρώντας μια άνοδο του αριθμού των ασθενών που υποκύπτουν στην νόσο η οποία συμβαδίζει με αυτήν της ανεργίας. Σαν να μην ήταν αρκετό το οικονομικό, κοινωνικό αλλά και το ψυχολογικό βάρος της στους ανθρώπους χωρίς δουλειά, από τα τέλη της περασμένης δεκαετίας που ξέσπασε η νέα Μεγάλη Ύφεση η ανεργία «δημιουργεί» περισσότερους θανάτους και μάλιστα από μια νόσο που μπορεί να αντιμετωπισθεί.

Η πρώτη μελέτη που διερευνά συστηματικά τις επιπτώσεις του φαινομένου, διαπιστώνει ότι τα τελευταία πέντε χρόνια συνεχίζονται μετά την αύξηση της ανεργίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Σύμφωνα με τον Johnathan Watkins του King's College στο Λονδίνο, η ανησυχητική τάση εξακολουθεί να υφίσταται παρά τον συνυπολογισμό των σχετικών παραμέτρων που επηρεάζονται από μια οικονομική κρίση όπως είναι οι υποδομές, οι νοσοκομειακές πιστώσεις και οι δαπάνες για την δημόσια υγεία.

Οι άνεργοι πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη δεν ανήκουν σε πληθυσμιακές ομάδες που αντιμετωπίζουν αυξημένη θνησιμότητα, γεγονός που κάνει τους ερευνητές να συσχετίζουν την διαπιστωθείσα τάση με τα μακροοικονομικά –δραστικές αλλαγές στον τρόπο διατροφής, κοινωνικές προκλήσεις και ψυχολογική επιβάρυνση. «Τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι ότι οι πολιτικές που στηρίζουν την εργασία έχουν θετικό αντίκτυπο ως προς την θνησιμότητα ενώ οι επαγγελματίες στον χώρο της Υγείας θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τους επιπλέον κινδύνους που ενέχει η ανεργία, διευκολύνοντας την πρόσβαση του πληθυσμού στην ιατρική φροντίδα» επισημαίνει ο Βρετανός ερευνητής.