Αύξηση των καρκίνων καθώς γερνάει ο πληθυσμός

  • Iatropedia
Αυξητική τάση του αριθμού των καρκίνων την επόμενη 15ετία διαπιστώνουν οι ειδικοί στον Καναδά, προβλέποντας αύξηση κατά 40% των νέων κρουσμάτων μέχρι το 2030 –μια πορεία παράλληλη με αυτήν της γενιάς των «baby boomers» που πέρασαν την ηλικία των πενήντα.

Τα στατιστικά στοιχεία της Καναδικής Αντικαρκινικής Εταιρίας δείχνουν ότι περίπου το 89% των νέων περιπτώσεων καρκίνου διαγιγνώσκονται σε άτομα άνω των 50 ετών, κάτι που υπογραμμίζει την γήρανση του γενικού πληθυσμού στις περισσότερες χώρες του Δυτικού κόσμου. Ωστόσο, ο ατομικός κίνδυνος δεν έχει αλλάξει πολύ από το 2001: ο ετήσιος ρυθμός των σχετιζομένων με την ηλικία περιπτώσεων εμφανίζει ελαφρά κάμψη στους άνδρες (0,7%) αλλά όχι και στις γυναίκες, για τις οποίες η τάση δείχνει αυξητική κατά 0,5% το ίδιο διάστημα.

Η Canadian Cancer Society αναμένει 196.900 νέες διαγνώσεις κάποιας μορφής καρκίνου το τρέχον έτος, με τις μισές να αφορούν καρκίνο του προστάτη, του μαστού, των πνευμόνων και του παχέος εντέρου. Όμως το ήμισυ των περιπτώσεων δύναται να προληφθεί, επισημαίνουν οι ειδικοί, ακολουθώντας πρότυπα υγιεινής ζωής και πρακτικές.

■ Αν καπνίζετε, κόψτε το. Αν όχι, μην το αρχίσετε. Το κάπνισμα ενοχοποιείται για το 30% των περιπτώσεων όλων των ειδών καρκίνου και για το 80% αυτού των πνευμόνων.

■ Κάνετε προληπτικούς ελέγχους για ορθοκολικό καρκίνο όπως και για καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας. Η CCS υπολογίζει ότι αν το 80% του πληθυσμού άνω των πενήντα ετών έκανε έλεγχο για ορθοκολικό καρκίνο, αυτό θα έσωζε πάνω από 40.000 ζωές την επόμενη 15ετία.

■ Εμβολιασθείτε κατά του HPV. Ο συγκεκριμένος ιός έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας καθώς και με καρκίνο του πέους, του πρωκτού, του κόλπου, της στοματικής κοιλότητας και του λάρυγγα.

■ Τρώτε καλά και μένετε δραστήριοι. Η καλή διατροφή, η άσκηση και το υγιές σωματικό βάρος μπορούν να προλάβουν σχεδόν το 1/3 όλων των μορφών καρκίνου.

■ Προσοχή στον ήλιο και αποφύγετε το σολάριουμ. Το μελάνωμα είναι ο πλέον θανατηφόρος τύπος καρκίνου αλλά ως επί το πλείστον μπορεί να προληφθεί.