Αύξηση σοκ 120% στα αιτήματα για νοσηλεία σε ψυχιατρικές κλινικές!

  • Iatropedia
Την ώρα που τα νοσοκομεία αλλά και οι δομές για την ψυχική υγεία καταρρέουν, οι Έλληνες βρίσκονται τα τελευταία 3 χρόνια μάλλον στα πρόθυρα της …νευρικής κρίσης καθώς πολλαπλασιάστηκαν τα αιτήματα για εισαγωγή σε ψυχιατρικές κλινικές.

Ράντζα, υποχρηματοδότηση και εξαντλημένο προσωπικό σχηματίζουν την εικόνα της Ψυχικής Υγείας στην Ελλάδα, την ώρα που ένας στους έξι Έλληνες αντιμετωπίζει κάποια μορφή ψυχοπαθολογίας.

Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφουν την κατάσταση της Ψυχικής Υγείας στην Ελλάδα, επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων του χώρου.

Για ράντζα ακόμη και στις ψυχιατρικές κλινικές κάνει λόγο ο Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Εταιρείας για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση (WAPR) και Επιστημονικός Διευθυντής Ε.Π.Α.Ψ.Υ., καθηγητής Ψυχιατρικής Στέλιος Στυλιανίδης, καθώς στις ημέρες των εφημεριών των ψυχιατρικών νοσοκομείων οι κλίνες υπερδιπλασιάζονται!

Μάλιστα, τα τελευταία 3 έτη τα αιτήματα εισαγωγών στις ψυχιατρικές κλινικές των Γενικών Νοσοκομείων έχει αυξηθεί κατά 120%, σύμφωνα με τον διδάκτορα Κοινωνικής Πολιτικής και ταμία του Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε., Μενέλαο Θεοδωρουλάκη.

Η χώρα μας κρατάει το πανευρωπαϊκό, ίσως και το παγκόσμιο ρεκόρ στις αναγκαστικές ψυχιατρικές νοσηλείες, σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη που είναι και Εθνικός εκπρόσωπος για την ψυχική υγεία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το τελευταίο εξάμηνο, πάνω από το 60% των εισαγωγών στα ψυχιατρικά νοσοκομεία της Αττικής, γίνονται με εντολή εισαγγελέα, όπως αναφέρει ο κ. Στυλιανίδης.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται καθημερινά τόσο με την δραματική αύξηση των ακουσίων νοσηλειών, όσο και με την ανεπάρκεια του Δημόσιου Συστήματος Ψυχικής Υγείας. Οι ψυχικές διαταραχές αυξάνονται, ενώ πολύ μεγάλη είναι η αύξηση και στα αιτήματα για ψυχιατρική βοήθεια, ιδιαίτερα καταθλιπτικών διαταραχών και περιστατικών αυτοκτονικότητας.

Ένας στους έξι Έλληνες, 18 έως 70 ετών, παρουσιάζει κάποιας μορφής ψυχοπαθολογίας, ενώ ένας στους δώδεκα εμφανίζει κάποιας μορφής σοβαρή ψυχοπαθολογία, όπως σχιζοφρένια. Συνολικά, το 75% όσων εμφανίζουν τέτοια προβλήματα δεν λαμβάνει θεραπεία.

Εν τω μεταξύ, την ώρα που οι ελλείψεις σε προσωπικό έχουν εξαντλήσει τους εργαζόμενους και μειώνουν την ποιότητα της ψυχιατρικής φροντίδας, ΜΚΟ και Μονάδες Ψυχικής Υγείας υποχρηματοδοτούνται.

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια μειώθηκαν από 325 σε 250 εκατομμύρια, λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης να προωθήσει την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χαθούν και τα διαθέσιμα 250.

Η εγκεκριμένη χρηματοδότηση των Μονάδων Ψυχικής Υγείας είναι μειωμένη κατά 55% για το 2012, ενώ συνολικά η υστέρηση πόρων, με τα χρέη που έχουν συγκεντρωθεί και από τον απολογισμό του 2011 των ΝΠΙΔ, ανέρχεται σε 62 εκατ. ευρώ.

Όλα αυτά την ώρα που, η αδυναμία καταβολής των μισθών στους εργαζόμενους και των εισφορών στο ΙΚΑ, η δυσκολία κάλυψης των λειτουργικών εξόδων και των δαπανών διαβίωσης των φιλοξενούμενων στις στεγαστικές δομές, αλλά ακόμα και η αδυναμία παροχής των απαιτούμενων υπηρεσιών είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν την τραγική κατάσταση του τομέα της Ψυχικής Υγείας. Ο κίνδυνος διακοπής της λειτουργίας των Μονάδων Ψυχικής Υγείας είναι πλέον ορατός.